Skabb på hund

Min hund kliar sig väldigt mycket. Kan det bero på rävskabb? Hur ser de ut?

Veterinären svarar:

Rävskabb kan inte ses med blotta ögat eftersom de gräver gångar i huden. Att hunden kliar sig mycket kan bero på många olika orsaker där rävskabb är en vanlig orsak. Boka tid till din veterinär för en undersökning för att reda ut vad som orsakar klådan.  

Symtom

Klåda speciellt på öron, armbågar och hasspetsar. Andra vanliga symtom är rodnad i huden, mjäll, skorpor och håravfall. 

Orsak

Rävskabb orsakas av ett parasitkvalster, Sarcoptes scabiei, som även kan infektera andra djurarter som varg, mård, lo och hundar. Smittan kan ske via direktkontakt med smittade djur eller indirekt kontakt om skabbsvalstret har överlevt på platser där infekterade djur har vistats. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om din hund kliar sig mycket bör du med hjälp av veterinär reda ut vad som orsakar klådan. Rävskabb behandlas med receptbelagd medicin.  Förutom rävskabb och andra ohyra kan klåda orsakas av bland annat allergi.

Diagnosen ställs genom att göra ett hudskrap och analysera det med mikroskop. De flesta smittade hundarna utvecklar även antikroppar mot skabbkvalstret. Genom att påvisa antikropparna i blod kan man få vetskap om djuret är eller har varit infekterat. De specifika antikropparna finns oftast i blodet inom två till tre veckor efter det att hunden visat de första symtomen.  

Finns det fler hundar i hemmet bör alla hundar behandlas för att förhindra återinfektion.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?