Ormbiten hund

Vad gör jag om min hund blir ormbiten? Vi ska åka till en stuga på sommaren där det finns en del ormar och jag är rädd att mina hundar kan bli bitna. Det tar ungefär två timmar till närmaste djurklinik, är det för långt? Och har du några tips på hur vi kan bära våra hundar om de blir bitna i tassen (vi har två flatcoated retrievers)?

Veterinären svarar:

Smidigast och säkrast är om man kan lära sin hund att bli buren runt axlarna med frambenen på ena sidan om ditt huvud och bakben på andra sidan. Det är ovanligt att hundar dör av ormbett. Om dina hundar är i stillhet efter ett bett bör inte två timmars resa vara någon fara.

Symtom

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir hunden trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Själva bettet ser ut som två små hål eller prickar bredvid varandra.

Orsak

Ormgiftet är en blandning av ett flertal gifter eller enzymer. De påverkar blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Ett av enzymerna bryter ner vävnaderna, frigör kroppsegna substanser och verkar som gift.

Vanligast är att hundar blir bitna i ansiktsregionen eller i frambenen. Generellt är påverkan hos de hundar som blivit bitna i ett ben kraftigare och allvarligare jämfört med dem som fått bett i nosen. När hunden går på benet där ett ormbett tagit bidrar musklernas sammandragningar, tillsammans med blod- och lymfcirkulationen, till spridningen av ormens gift. Det är därför strikt vila är så viktigt. 

Vad kan jag göra själv?

Låt hunden vila och håll den så still och lugn som möjligt. Giftet sprids fortare om hunden rör på sig, speciellt om bettet är på tassen och hunden går. Kortison ges inte längre vid ormbett. Om närmaste djurklinik ligger flertal timmar borta kan kortison ibland ges för att minska smärta. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Ta alltid hunden akut till veterinär om du misstänker att den har blivit ormbiten. Hos veterinären inriktas behandlingen på så kallad understödjande behandling som innebär dropp, smärtlindring och övervakning av hjärtfunktion samt blodprov för kontroll av röda och vita blodkroppar, blodsocker, lever och njure. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?