Marsvinshjälpen, med Mia Winge, Vallentuna och Irene Ljunggren, Göteborg, i spetsen arbetar för att förebygga marsvinens missförhållanden. Under många år har de tagit hand om övergivna marsvin, spridit information och placerat om dem när det har behövts. För detta enträgna, svåra och ibland tröstlösa arbete tilldelades de priset Agrias Djurens Hjälte i höstas. 

Mia Winge har i närmare 10 år värnat om marsvinen och tagit dessa djur under sina vingar. Hon upplåter i sitt hem plats åt marsvin som tidigare ägare tröttnat på, samtidigt som hon söker nya hem, tar hand om sjukdomar, parasiter och ren vanvård på sina skyddslingar.

Böcker och mässor

Mia har även skrivit en bok om marsvinsskötsel, hon har också skrivit flera artiklar i tidningar och granskat andras böcker om marsvin. Hon deltar på mässor och andra ställen och informerar om marsvin, skötsel och omplaceringsverksamhet.

– Jag är innerligt tacksam över att vi blivit tilldelade stipendiet och att situationen med marsvin som ”slit-och slängdjur” uppmärksammas. Okunskap och felaktig information är en stor bidragande faktor till varför folk tröttnar på sina marsvin, säger Mia.

Irene Ljunggren tar hand om marsvin från polisen och från privatpersoner som tröttnat, blivit allergiska eller av annan orsak inte vill eller kan ha sitt marsvin kvar.

– Jag är så glad för att vi fick detta pris, glad för att marsvinens utsatta situation uppmärksammas. Marsvin hittas alltför ofta utslängda och övergivna i allt från soprum till parkeringsplatser, säger Irene

25 000 kronor

Det var deras ihärdiga arbete som fick juryn för Agrias pris att utnämna dem till Djurens Hjälte. Förutom äran fick Mia och Irene dela på 25 000 kronor som ska hjälpa dem att arbeta vidare.

Juryn bestod av representanter från olika djurägarorganisationer, utsett

– Priset Djurens Hjälte är till för att lyfta fram eldsjälar som ofta arbetar i det tysta. Vi vill visa att deras arbete är viktigt och förhoppningsvis inspirera andra människor, menar Birger Lövgren, som är Agrias VD.

Råd till dig som vill skaffa marsvin