Det lagstadgade minimimåttet för en marsvinsbur för ett marsvin är 40 x 75 cm. 

Marsvin kan hållas i burar av rostfritt stål, plast eller glas. Trä ska inte användas eftersom det är svårt att rengöra, och är känsligt för destruktivt tuggande. Många plaster förstörs också lätt av tuggande. I idealfallet ska buren ha en öppen sida för att medge tillräcklig ventilering. Var därför försiktig med att använda akvarier som är svårventilerade. Buren måste även vara rymningssäker, fri från skarpa hörn och andra tänkbara faror.

Burens storlek

Burstorleken ska medge normal marsvinsaktivitet. Det lagstadgade minimimåttet för en marsvinsbur för ett marsvin är 40 x 75 cm. Avelsdjur bör ha dubbelt så mycket utrymme. Självfallet måste buren vara allt större ju fler marsvin som ska leva i den och kom ihåg att för stort kan det aldrig bli. Buren kan ha öppet tak om sidorna är minst 25 cm höga, så länge andra husdjur som till exempel hund eller katt inte utgör något hot.

Underlagsmaterial

Underlagsmaterialet måste vara mjukt, rent, icke-toxiskt, absorberande, relativt dammfritt och lätt att ersätta och rengöra.

Botten ska ha ett underlag som suger upp fukt och som gör det mjukt. Underlaget ska vara tillräckligt tjockt (och rent) så att marsvinen inte trampar igenom det eller att underlaget far undan och de sedan ändå går på burbotten. Marsvin ska inte heller ha galler eller nätbotten.

Ett billigt och naturligt underlagsmaterial är tidningspapper i botten med ett tjockt lager hö eller halm på. Du kan även använda en handduk, fleece-tyg eller vetbed som skydd mot den hårda botten och fylla på med material som marsvinet kan gräva, ”boa” och gömma sig i. Man kan använda en separat toalåda med strö i eller helt enkelt lägga ströet i den hörnan där marsvinet gör sina behov.

Använd inte akvarium eller solida väggar eftersom bristen på luftcirkulation leder till ökad förekomst av luftvägssjukdomar. Bottenmaterial som hyvelspån eller sågspån är mindre bra eftersom de dammar mycket, irriterar luftvägarna och de kan packa ihop sig vid hanens yttre könsorgan och orsaka hudinflammation. Pelleterat papper dammar mindre, suger upp bra samt är ofarligt att förtära.

Rengör buren dagligen

Tänk på att byta eller rengöra dagligen i marsvinsburen! Det är mycket vanligt att marsvin får olika slags sjukdomsproblem på grund av att hygienen i buren är för dålig. Vanliga sådana problem är rinnande ögon och näsa på grund av irriterande ämnen från urinindränkt bottenmaterial, samt sår på trampdynorna på grund av kontakt med fuktigt irriterande bottenströ och för platta, hårda underlag.

Inredningen i buren bör ge marsvinen möjlighet att gömma sig, gräva, springa i gångar och leka. Mycket finns idag att köpa färdigt i zoo-butiker men en vanlig kartong kan bli ett hus och ett pappersrör en tunnel. Färska grenar, kottar och andra naturmaterial kan bli utmärkta tuggleksaker. Aktivitetsleksaker i form av foder- och höbollar och annat finns numera i ett allt bättre urval.

Miljön runt buren

Miljön runt marsvinets bur är också viktig. Eftersom marsvin är känsliga så trivs de bäst om de får bo på en lugn plats skyddade från direkt solljus och från kalla fuktiga områden. Marsvin trivs bäst på en torr kall plats med tillräcklig ventilation. Drastiska förändringar i miljön ska undvikas, framför allt hög temperatur och hög luftfuktighet.

Marsvin är sociala

Eftersom marsvin är sociala djur kan fler än två djur bo tillsammans. Hanar och honor kan även bo tillsammans. Tänk på att kastrera dem så att det inte blir oönskade ungar. Nya hanar slåss ibland om de sätts ihop som vuxna och/eller med en hona. En kastrerad hane med flera honor brukar fungera bra.