Ett mindre djur kan då vara ett fint sällskap och erbjuda ett stort värde i umgänget med både barn och vuxna människorDe flesta smådjur är sociala och tycker om att umgås med människor.

- Att få ett eget litet djur i unga år är ett lärorikt och ett bra sätt att lära sig att ta ansvar. Men även för äldre personer kan en kanin eller marsvin sprida mycket glädje och kärlek som sällskap, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Alla djur kräver daglig omvårdnad för att vara friska och nöjda, men att sköta om exempelvis ett marsvin är en förhållandevis enkel uppgift. Grunden är ett för djuret lämpligt boende med daglig utfodring av lämpligt foder och friskt vatten. Därtill kommer regelbunden städning.

Precis som alla andra djur kan sällskapsdjuren drabbas av skador och sjukdomar, och i vissa fall behöva besöka veterinären. Därför lanserar Agria nu försäkringar för varje djurslag – som till exempelvis kaninförsäkring, illerförsäkring och reptilförsäkring.

Så undviker du de vanligaste åkommorna hos kaniner och marsvin

Kaniner

Kaniner är sociala djur och trivs oftast med att bo tillsammans parvis eller i grupp, dock inte okastrerade hanar. De gillar att vara sysselsätta i buren med att bygga bo av halm eller hö och gnaga på en barkbit eller pinne så att de växande tänderna håller lagom längd. Klorna kan man behöva klippa vid behov.

Rent vatten i skålen och fri tillgång till ett näringsrikt foder av fiberrikt hö eller gräs är grunden för en frisk och glad kanin. Det förebygger vanliga problem som övervuxna tänder, nedsatt aptit, diarré samt mag- och tarmsjukdomar. Genom att kastrera den unga kaninen undviker man också en rad hälsoproblem som livmodercancer hos honorna och beteendeproblem hos hanarna.

Marsvin

Även marsvinen gillar att umgås – med varandra och människor – och trivs bäst om de får bo tillsammans, gärna med en barkbit eller pinne att gnaga på och något slags ”rum” i buren där de kan söka skydd. De vill också ha vatten, fri tillgång till grovfoder som hö eller gräs, och daglig tillförsel av vitamin C.

Marsvinen får ofta liknande problem som kaniner om de får för lite hö och gräs. Övervuxna tänder kan i värsta fall leda till mag- och tarmrubbningar som trumsjuka, lös avföring och upphörd mag- och tarmmotorik.

Svenskarna mest populära smådjur

  1. Kanin

  2. Marsvin

  3. Sköldpadda

  4. Ödlor

  5. Iller

  6. Hamster

  7. Råtta

  8. Chinchilla

  9. Orm

  10. Minigris

Läs mer här om sällskapsdjurens behov av skötsel och sjukdomar.

Läs också på Jordbruksverket om skötsel och regler.