De allra flesta tågbolagen i Sverige erbjuder särskilda vagnar eller platser för djur utan extra kostnad. Men det kan finnas tåg som tillåter inte djur, försäkra dig om att det finns specifika djurplatser när du bokar biljetten eller välj den djurtillåtna vagnen. Djurvagnen brukar vara tydligt skyltad, ofta på vagnsdörren.

- Se till att rasta hunden ordentligt innan resan och ha kolla om det finns något längre stopp, där du kan gå ut för en kortare kisspaus under resans gång, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef, Agria Djurförsäkring.

Brukar ditt djur blir åksjuk när ni åker bil eller buss? Då är risken stor att den också blir åksjuk av att åka tåg. Undvik att inte ge djuret mat precis innan avfärd.

Oavsett vilket djur du reser med, försök att göra resan så behaglig som möjligt. Har hunden en favoritfilt, en rolig leksak och lite godis? Har du ditt djur i bur under resan? En katt kan tillexempel uppskatta om buren står lite avskilt. Be att få byta plats om ditt djur inte trivs med sin djurgranne.

Resa med flera djur

Ofta finns det en gräns för hur många djur du kan ta med dig på din biljett. Kontrollera därför noggrant reglerna som gäller för det bolag du bokar med. Vissa företag erbjuder dig att ta med flera djur till en extra kostnad.

Åka tåg utomlands med sällskapsdjur

Viktigast av allt när du reser utomlands med tåg med ditt djur är att kolla vilka införselregler som gäller för just det landet ni ska till. Gör detta i god tid innan resan, då vissa av kraven måste uppfyllas ska göras långt innan resan.

Olika länder har olika regler för införsel av djur. Det kan exempelvis handla om krav på pass, ID-märkning, avmaskning och vaccinationer.

Resetips för hundar och katter:

  • Boka djurtillåten vagn
  • Rasta djuret innan resan
  • Ta med vatten och vattenskål
  • Åksjuka djur får spara maten till efter resan
  • Håll koll på vilka resedokument som behövs vid internationella tågresor