Agria Breed Profiles är nu uppdaterad för fjärde gången och inkluderar skadestatistik för perioden 2011-2016. Materialet används främst av rasklubbar inom Svenska kennelklubben för att identifiera sjukdomar, skador och dödsorsaker inom rasen för att genom avelsarbetet bidra till fler friskare hundar.

- En del hundraser har ärftliga sjukdomar som kan förkorta hundarnas liv, som cancer eller hjärtproblem, medan andra dör av skador som en direkt följd av ägarnas livsstil eller hantering av hunden, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

Den dödliga trafiken

Många jakthundsraser som drever, vorsteh och jämthund drabbas ofta av trafikdöden, men också av dödliga skador som är orsakade i naturen av vildsvin och andra vilda djur. Den tyska jaktterriern har i stort samma skadebild, men de löper också en betydligt större risk att försvinna eller springa bort.  

En påtaglig risk att bli påkörd av bilar eller tåg har även border collie, chihuahua och jack russell terrier.

- Varje dag blir minst tre hundar påkörda. För att rädda livet på dem krävs det egentligen bara att hunden är kopplad, säger Agnes Fabricius.

Problem i rörelseapparaten

Att problem i rörelseapparaten ska behöva vara en dödsorsak kan verka överdriven, men tyvärr är det en av de vanligaste dödsorsakerna hos vanliga raser som labrador retriever, schäfer, tax och border collie.

- När hunden lider av smärta och har förlorar sin livskvalitet kan hundägaren, i samråd med veterinär, tyvärr bli tvungen att avsluta hundens liv, säger Agnes Fabricius.

Tumörer skördar hundliv

Att hundar drabbas och dör av cancer är mycket vanligt, även om djursjukvården idag kan erbjuda avancerade behandlingar. Lymfosarkom är den vanligaste typen av cancer och en vanlig dödsorsak hos bland andra golden retriever och berner sennen. Rhodesian ridgeback är en ras som ofta drabbas av tumörer i skelett, luftvägar och blodkärl.

Drunkning

Två hundraser med helt olika livstiler är tax och fransk bulldogg som trots det har en gemensam återkommande dödsorsak - drunkning. För taxens del inträffar drunkningen vanligtvis under jakt, men den franska bulldoggen som hamnar i vatten kan ha svårigheter att simma på grund av sin exteriör.

Vanligaste hundraser

Mest föreskommande dödsorsak

Blandras

Tumör i juver, skelett, blod

Labrador retriever

Rörelseapparaten, främst armbågar

Chihuahua

Skada i huden, påkörd av bil

Golden retriever

Tumörer i blod/kärl, lever, mage, tarm, hud, skelett

Schäfer

Rörelseapparaten disk, kota, höftleder

Jack Russell

Tumör i mage/tarm, juver

Tax

Rörelseapparaten, disk, kota,rygg

Jämthund

Påkörd av fordon

Border collie

Rörelseapparaten - disk/kota, osteokondros, höftleder

Cavalier King Charles Spaniel

Hjärtproblem – hjärtsvikt, blåsljud