Vanliga ursäkter till att inte använda reflexer är att ”vi ska bara rida en kort tur eller det hinner inte mörkna” eller ”gatubelysningen gör att vi syns”.  Men skymningen faller snabbt och alla som suttit bakom en bilratt vet hur fort sikten försämras när mörkret kommer. 

– I mörker syns en häst utan reflexer i bästa fall på 20 meters håll. Med reflexer ökar synligheten till ungefär 140 meters avstånd. Då hinner bilister att blända av, sakta in och hålla avstånd, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst hos Agria Djurförsäkring.

Tänk på att fästa reflexer och lampor så att de syns bakifrån, framifrån och från sidan. Ett reflexländtäcke är bra, men det syns bara från sidan om det inte har en svanslapp, och inte alls framifrån. En reflexväst på ryttaren och reflexbrösta och reflexer som täcker en del av hästens svans gör att ekipaget syns bra. Om du dessutom har reflexer på hästens ben, syns du ännu bättre tack vare hästens rörelser. Det är också lättare för bilister att upptäcka reflexer som sitter lågt. En pannlampa gör att du både ser och syns bättre.

Så här ökar du hästens trygghet i trafiken med reflexer:

  • Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering
  • Byt ut reflexerna regelbundet. Förmågan att reflektera försämras av smuts, repor och annat slitage
  • Använd gärna en ridlampa på vänster ben om du rider i trafiken. Lampan visar vitt sken framåt och rött sken bakåt
  • En reflexgrimma och regn- och vintertäcken med reflexer i hagen kan göra stor skillnad om hästen kommer lös men också om ut- och insläpp sker nära trafikerad väg
  • Börjar reflexen bli utsliten? Kontrollera genom att lysa på en gammal och ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut den som syns sämre