Rätt reflexer - så syns du och hästen i mörkret

Foto: Roland Thunholm

Höstmörket är här och att rida framåt kvällskvisten innebär att hela ekipaget syns sämre. Glöm inte att sätta på både dig själv och hästen flera reflexer även om det bara är skymning. Då syns ni och minskar risken för olyckor. 

En vanlig ursäkt till att inte använda reflexer är att ”det inte är så mörkt ute”, eller att ”gatubelysningen gör att vi syns”. Men riktigt så enkelt är det inte. Skymningen faller snabbt och även om gatubelysningen gör att du själv ser, så syns du inte särskilt bra.

- I mörker syns du i bästa fall 20 meter innan bilen passerar, om du saknar reflexer. Med reflexer syns du på ungefär 140 meters avstånd. Då hinner bilister att blända av, sakta in och hålla avstånd, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst hos Agria Djurförsäkring.

Idag finns många olika sorters reflexer att välja bland; benreflexer, selar, täcken, grimmor, lampor, hjälm- och stigbygelöverdrag, lysdioder med mera.

Tänk på att fästa reflexer och lampor så att de syns både bakifrån, framifrån och från sidan. Ett reflexländtäcke är bra, men det syns bara från sidan om det inte har en svanslapp. En reflexväst på ryttaren och reflexbrösta och reflexer som täcker en del av hästens svans gör att ekipaget syns bra. Om du dessutom har reflexer på hästens ben, syns du ännu bättre tack vare hästens rörelser. Det är också lättare för bilister att upptäcka reflexer som sitter lågt. En pannlampa gör att då både ser och syns bättre.

Lysande tips

  • Fäst reflexer både på dig själv och hästen. Om du skulle ramla av eller hästen skulle komma lös, behöver ni båda synas.
  • Se till att ekipaget har reflexer som syns både framifrån, bakifrån och från sidan.
  • Om du måste prioritera – välj reflexer på hästens ben. Ljuset från bilens lyktor faller i marknivå, i synnerhet på nära håll. Dessutom gör hästens rörelser att reflexerna lättare upptäcks av bilister.
  • Om du använder ländtäcke – skaffa ett i reflexmaterial, gärna med en svanslapp. Då syns ni både från sidan och bakifrån.
  • Använd reflexväst till dig själv eller en jacka av reflexmaterial.
  • Kombinera gärna reflexer med lampor.
  • Reflexer är färskvara! Gör reflextestet inför varje säsong och byt ut reflexer som inte håller måttet.

Håller reflexen måttet? Testa själv!

Reflexer åldras ganska snabbt och behöver bytas ut efter hand. Ta för vana att göra ett reflextest innan höstmörkret faller. Det är enkelt: Håll upp en helt ny reflex bredvid en äldre. Lys med ficklampa på ca 4 meters avstånd. Om det inte är någon skillnad mellan reflexerna – behåll, annars byt ut!