Ta dig tid att fundera över vilken typ av häst du egentligen söker. Hit hör inte bara prisklass och utbildningsnivå utan även härstamning, ålder, storlek och användningsområde. Var ärlig mot dig själv, vänta hellre ett halvår längre än att köpa första bästa häst. Undvik även att köpa en ”projekthäst”, det blir oftast mycket dyrare totalt sett än en sund och välriden individ.

Skriv ner ett antal frågor som du ställer när du ringer på annonser. Utgå från vad som är viktigt för dig – ska hästen vara lättlastad, snäll att rida ut på och fungera bra i hagen med andra hästar? Ska du stå i ett inackorderingsstall där krubbitare inte är välkomna, så är det till exempel en väsentlig fråga.  

Be att få alla fakta

Fråga hur länge säljaren har haft hästen. Är den nyimporterad eller har hästen varit hos flera ägare på kort tid? Kanske är ägaren även uppfödare till hästen och kan berätta om hur mamman och övrig släkt har fungerat? Be att få alla fakta! Fråga om hästen har varit frisk och om den är försäkrad.

– Välj ut några rådgivare som är kompetenta och som du litar på. Slopa amatörtyckarna, vänd dig till din tränare och be gärna honom eller henne att följa med när du provrider. Så gör proffsen! Låt tränaren ge dig råd om hästen och hur ni fungerar ihop. Och låt veterinären ta hand om hälsodelen. Ta referenser på hästen för att bilda dig en uppfattning om dess temperament, tipsar Karl-Henrik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Provrid i flera miljöer och be att få lasta hästen. Många säljare trycker på och säger att nästa spekulant kommer imorgon, men en seriös säljare är lika mån om att hitta en bra köpare som du är att hitta rätt häst.

Kolla upp säljaren

Det är inte fel att kontrollera säljaren innan det är dags för veterinärbesiktning av hästen. Ring tingsrätten och kronofogden och fråga om det finns några pågående mål eller stora skulder.

Om det är ett bolag som säljer hästen, kolla upp bolaget. Det händer att ”tomma” bolag sätts som säljare av hästar. Då är det i princip omöjligt att reklamera och få pengarna åter vid en tvist. 

– Be att få en fullständig lista över de veterinärbehandlingar som hästen genomgått och en fullmakt att prata med behandlande veterinärer, även en fullmakt för att få titta på hur försäkringen har använts är bra. Finns det några reservationer i försäkringen? Skriv in det i köpeavtalet, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Besiktiga hästen innan köp

Innan det är dags för köp bör hästen besiktas av veterinär. Det optimala är om både köpare och säljare är på plats och kan ställa frågor och få förklaringar direkt av den besiktande veterinären. Om hästen ska livförsäkras för 100 000 kronor eller mer, krävs röntgen.

– De flesta väljer att röntga vid köp. Vissa röntgenförändringar saknar betydelse, medan andra ger en tydlig indikation på att hästens användbarhet kan vara eller bli begränsad. Här är det viktigt att ha en dialog med veterinären och försäkringsbolaget, säger Karl-Henrik Heimdahl.

När hästen väl har gått igenom besiktningen, bör ett köpekontrakt skrivas. Agrias köpekontrakt finns att ladda ner kostnadsfritt. Här finns utrymme att specificera utbildningsnivå och andra meriter, samt att bilägga fullständig sjukdomshistorik.

Glöm inte att skriva in i avtalet när hästen övergår i köparens ägo. Det händer att hästar skadar sig i transporten mellan köpare och säljare. Det vanligaste är att hästen är köparens när luckan till trailern har stängts.

Lycka till med hästletandet!

Ladda ner köpekontrakt