Det kan vara frestande för husse och matte att ge hunden av resterna från påskbordet, men fet och salt mat kan inte bara leda till mag- och tarmproblem utan även saltförgiftning.

– Vill du unna hunden något extra gott till påsk så ge den hellre ett tuggben - eller aktivera den på något sätt. Bjud istället på ett för hund anpassat påskägg med en godbit i eller ännu hellre en extra promenad med gos och bus, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

En vanlig sötsak i påskägget är choklad vilket innehåller teobromin som hundar inte kan bryta ned. Ju mörkare choklad desto mer kakao och teobromin. Redan ganska små mängder mörk choklad kan räcka för att hunden ska bli förgiftad.

– Symtom på chokladförgiftning kan vara att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning. Svåra fall av förgiftning kan leda till att hunden dör, så det finns all anledning att vara försiktig, säger Lotta Möller. Enklaste sättet att undvika problem är att placera chokladen utom räckhåll för nyfikna nosar.

Några gram gör ingen fara

En hund på 10 kilo kan äta 15- 40 gram utan att det är någon fara. Katter är precis som hundar känsliga för teobromin, men är generellt inte intresserade av sötsaker. Däremot så gillar katten att leka med trassliga trådar, ulliga kycklingar på bordet eller pynt i påskriset. Varje år opereras det bort främmande föremål ur kattens mage i samband med storhelger.

– Visst ska man leka med sin katt under påsken, men ha den under uppsikt. Det kan bli ett tråkigt avbrott i firandet med veterinärbesök under helgen, och dessutom en dyr historia, säger Lotta Möller.

Ett annat varningstecken är vissa lökväxter och blommor som hör påsken till. Det är främst unga katter, men också de uttråkade kan roa sig med att undersöka växter. De flesta växter har irriterande växtsaft som kan störa kattens matsmältningssystem, särskilt liljor och prickbladsväxter kan ge katten livshotande skador. Ett varnande finger höjs också för påskliljans lök som kan vara giftigt irriterande. Kattägare som håller katten inomhus bör alltid placera växter utom räckhåll för lekfulla tassar.  Här finner du en lista över farliga växter.