Därför går kaniner och marsvin till veterinären

Allt fler djurägare månar om bra djurhälsa och ökad livskvalitet för de riktigt små sällskapsdjuren. I dag är det inte ovanligt att ta en kanin med magknip till veterinären eller att behandla ett marsvin med inflammation i urinblåsan.

Under en tioårsperiod har antalet försäkrade små sällskapsdjur ökat med runt 65 procent och ligger på en stadig uppåt kurva. Populärast av de mindre djuren är kanin tätt följd av marsvin och hamster. 

-          Även de mindre djuren är värdefulla familjemedlemmar som djurägaren vill sköta och vårda på bästa möjliga vis, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Veterinärvårdskostnaden för ett litet djur är något lägre än för hund och katt, men kan trots det göra ett oväntat hål i plånboken. Den genomsnittliga veterinärkostnaden per skada ligger på 2 816 kronor för de små djuren, med en bra djurförsäkring blir notan för djurägaren 1 613 kronor.

En kanin kan bli upptill 10-12 år och fyller ofta rollen som familjens sällskapsdjur. Men även en mjuk, go kanin kan råka ut för besvär. Det vanligaste problemet för kaniner är att de kommer till veterinären för besvär i mage och tarm.

-          Eftersom kaniner ofta drabbas av rubbningar i mag- och tarmfloran är det viktigt att ge dem foder av bra kvalitet. Obegränsad tillgång till ett näringsrikt, friskt gräs eller hö ska utgöra minst 80 procent av dagsbehovet, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria.

Håll ögonen på den lilla vännen - både kaniner och marsvin är måna om att verka friska även om de mår dåligt, en av naturens grundlagar för att inte bli uppäten.

Var uppmärksam på om din kanin eller marsvin äter eller bajsar mindre än vanligt eller på annat sätt visar tecken på att inte må bra, då kan en veterinärkontroll vara avgörande.

Inköpspriset på en kanin eller marsvin ligger mellan 100-500 kronor.

Kaninernas vanligaste diagnoser:

  1. Mag- och tarmbesvär
  2. Nedsatt allmäntillstånd
  3. Ögonen
  4. Olyckor
  5. Tumör

Marsvins vanligaste diagnoser:

  1. Problem med urinvägar – kissar ofta, blod i urinen
  2. Hudproblem
  3. Tumörer
  4. Ögon
  5. Nedsatt allmäntillstånd