Område: Smådjur Om Kanin

Två hermelinkaniner nosar på varandra.
Kaniner är härliga djur och hör till ett av våra favorithusdjur i Sverige. De flesta vet att kaniner är söta och gosiga, men det finns mer kunskap om kaniner som kan vara både bra och rolig att känna till. Vi listar tips och råd om miljö, träning, skötsel och sjukdomar för att du ska bli ännu mer kunnig på kaniner och allt som hör till!

Råd till dig som vill köpa kanin

Vad äter en kanin och hur ska kaninen bo? Hur ser man om kaninen är sjuk och hur får man kaninen att tycka om att gå i koppel? Svaret på dessa frågor och mycket mer har veterinär Marianne Tornvall, specialist på behandling av exotiska djur.

Artiklar
Vill du köpa hamster, marsvin eller kanin?

Funderar du på att köpa ett smådjur men är osäker på vilket som passar dig bäst? Här är guiden till dig som vill veta mer om hur det är att ha och sköta om hamster, marsvin och kanin.

Artiklar
Träna din kanin att bli rumsren Att låta sin kanin vara lös i hemmet kan vara jättemysigt. Men att torka kiss och plocka upp kaninspillning är inte lika roligt. Som tur är går det att träna din kanin att bli rumsren. Artiklar
Övervuxna tänder hos kanin Förvuxna tänder hos kaniner orsakas oftast av en kombination av ”ärftlig benägenhet” - pga att människan avlat på kaniner med allt kortare nosar vilket innebär trängre käkar och större risk för problem - samt att kaniner allt oftare felutfodras. Artiklar
Miljö för kaniner

Vilda kaniner är mycket rörliga djur som dagligen rör sig över stora ytor. Tamkaniner tvingas ofta att sitta alldeles för trångt. De får därigenom dålig muskelansättning och svagt skelett, vilket bidrar till uppkomsten av t.ex. benbrott. Läs mer om miljö och miljöberikning för kaniner.

Artiklar
Livsviktigt att utfodra kaninen på rätt sätt

Det allra viktigaste att komma ihåg vad gäller utfodring av kaniner är att de är betande djur, det vill säga gräsätare. Eftersom färskt gräs ej finns tillgängligt året runt, ersätter man detta med hö vintertid.

Artiklar
Hantering och skötsel av kaniner

Här får du reda på mer om kaninen och hur du på bästa sätt tar hand om din kanin. 

Artiklar