För sådan är hon, Angelica. En målmedveten tjej, med ett fantastiskt handlag med hästar och en förmåga att plocka fram det bästa ur sig själv och hästarna när det verkligen gäller. Under hela sitt liv har hon vetat vad hon vill. Hon har fått kämpa, men hon har successivt närmat sig målet. När andra har tävlat på egna hästar har hon lånat.

– För dem som följt Angelicas utveckling är framgången inte förvånande i sig. Vi har alla trott på Angelica sedan länge, redan år 2003 blev hon Agrias ponnyryttare. Med tiden blev det tydligt att hon skulle nå världstoppen, även om ”skrällen” som tidningarna kallar det, kom snabbare än väntat, menar Stefan Fur, som är affärsområdeschef Häst på Agria Djurförsäkring. Han är en av initiativtagarna till Team Agria där Angelica är en av tre medlemmar.

Team Agria är en långsiktig satsning tillsammans med Svenska Ridsportförbundet med uppgiften att hjälpa fram morgondagens ryttarstjärnor. Förutom Angelica ingår ryttarna Emelie Brolin och Sara Molvidsson.

Till skillnad från många traditionella sponsorsatsningar tar Team Agria sikte på utveckling snarare än prestation. Satsningen har cirklat kring coachning, personlig utveckling, kost, motion och annat som kan vara viktigt att vara rustad med när man vill nå toppen. Knuten till Team Agria är coachen Johan Fyrberg, som är team-medlemmarnas stöd i vardagen och leder de regelbundna team-träffarna.

– Angelica var bara 19 år när Team Agria startade upp. Hon hade precis börjat jobba i ett tyskt handelsstall och befann sig i ett ganska känsligt läge. Hon var långt hemifrån, hade stor press på sig både från andra och från sig själv, berättar Johan Fyrberg.

Då var hon en relativt okänd talang. Hon hade precis gått ut gymnasiet och bestämt sig för att satsa helhjärtat på hästar. Hon befann sig i ett nytt land, i en ny miljö och i en ny fas av livet. Hennes jobb var att ta emot hästar och rida och tävla dem för att sedan ta farväl av dem igen.

– Det var ett stort steg för mig att lämna det trygga och invanda. Jag var vilsen, men kände mig mycket tryggare med Agrias stöd i ryggen. Jag var jätteglad över att Agria ville satsa på mig, trots att jag bodde i Tyskland och inte hade tagit några stora segrar än, minns Angelica.

Men att gå från att vara ungdomsryttare till att tävla bland internationellt etablerade toppryttare är inte lätt och kräver utveckling på flera plan. Team Agria-coachen Johan Fyrberg har haft en stor del i hennes personliga utveckling.

– Så fort jag har haft ett problem, eller ska göra ett svårt val, har jag kunnat rådfråga och bolla med honom, berättar Angelica.

Hon berättar också att coachningen hjälpt henne att se människor runt omkring henne på ett nytt sätt.

– Jag har alltid satsat 100 procent på hästar och ridning och allt annat har kommit i andra hand. Genom Team Agria och den personlige utveckling jag fått därigenom har jag lärt mig att uppskatta och ta vara på de personer som finns runt omkring mig. Det stöd jag får från hästskötare och stallkamrater är oerhört betydelsefullt för helheten, förklarar Angelica och berättar skrattande att hennes hästskötare red världscupen lika mycket som hon – fast från läktaren.

I Team Agria har Emelie, Sara och Angelica fått hjälp att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Grundtanken har varit att ju större insikt de får om vilka de är och vad de behöver, desto större är förutsättningarna att de snabbare kan nå dit de vill.

Team Agria är en del av samarbetet mellan Agria Djurförsäkring och Svenska Ridsportförbundet. Genom att satsa på att hjälpa fram morgondagens ryttarstjärnor skapas nya förebilder som sporrar och stimulerar nya generationers ridintresse.