“Ta in hästen från betet och håll koll på att hästen andas normalt samt äter och dricker som vanligt. Om hästen visar tecken på smärta och/eller har en kraftig svullnad vid bett området bör fysisk veterinär kontaktas.”
Symtom på att din häst blivit biten av en orm
Oftast kan du se två bitmärken/små sår efter ett ormbett med ca 0,5 -1 cm mellanrum och området brukar svullna upp. Hästen kan också uppvisa smärta av bettet, då giftet ger vävnadsskador samt påverkan på magtarmkanalen. Lite ovanligare symtom är bland annat cirkulations- och andningspåverkan.
Så tar du hand om en häst som blivit ormbiten
En häst som blivit huggormsbiten ska hållas i stillhet, för att undvika att giftet sprider sig i kroppen, detta gäller framförallt om hästen är biten i benet. Undersök om du ser bitmärken på hästen och kontrollera hur hästen mår och att den äter och dricker. Håll koll på eventuella svullnader och hästens andning. Kontakta veterinären om hästen får svårt med andningen eller om allmäntillståndet är påverkat, samt om hästen visar tecken på smärta eller ej vill/kan äta och dricka normalt. Det rekommenderas ej att kyla, linda eller på något sätt försöka suga ut giftet.
Låt hästen ta det lugnt i ungefär en vecka efter att den blivit ormbiten, då det kan komma sena effekter av ormgiftet som exempelvis skada på levern. Ta ut hästen och beta vid hand under den här perioden.
När behöver jag uppsöka veterinär?
Om hästens andning påverkas eller om allmäntillståndet påverkas. Kontakta alltid veterinären om hästen svullnar i luftvägarna, får svårt att andas eller inte äter. Kontrollera din hästs stelkrampsskydd, om hästen ej fått vaccin under det senaste året bör veterinär kontaktas.
Så behandlas huggormsbett på häst av veterinär
Veterinären undersöker hästen och det svullna området noggrant. Ofta ges lugnande och smärtstillande medel för att underlätta hanteringen och rengöringen av bettet. Behandlingen fokuserar på att hålla hästen i stillhet och ge understödjande vård, exempelvis dropp om hästen har svårt att äta eller dricka. Smärtstillande och antiinflammatorisk medicin används för att minska svullnad och smärta och ibland ges även antibiotika. Tidigare gavs kortison som rutinbehandling vid ormbett men dess effekt har visat sig vara tveksam.
Kan jag förebygga att min häst blir ormbiten?
Om det finns områden på hästarnas bete där ormar ofta förekommer kan du stängsla bort dessa ytor eller putsa ner högt gräs och sly, eftersom ormar ofta trivs där.