Påskchokladen farlig för hunden

Bedjande hundögon till trots - fall inte för frestelsen att ge hunden påskgodis. Det är skadligt för den och kan till och med vara giftigt.

Håll påskägget utom räckhåll för hunden, särskilt om det är fyllt av choklad. Hundar kan bli förgiftade av den – speciellt om den är mörk. Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hunden. Har chokladen en hög kakaohalt räcker det med några få rutor av choklad för att hunden ska bli chokladförgiftad.

– Får hunden tag i påskchoklad som står framme eller ligger i ett lockande påskägg kan det innebära att påsken slutar med magpumpning på djursjukhuset, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Om hunden ätit för mycket choklad kan symptomen komma efter 2-24 timmar. Typiska symptom är att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig, skakar och blir rastlös. Hunden kan också få hjärtklappning. Varken människor eller hundar mår bra av att äta onyttigt. Överviktiga hundar kan drabbas av ledproblem, diabetes och karies. Lotta Gunnarssons råd är att undvika att ge hunden godis överhuvudtaget.

– Hunden blir minst lika glad av en extra påskpromenad, menar Lotta.

Giftigt för hund - läs hela listan