Agrias forskningsfond

Gå direkt till:

Forskning för djur

Agria stödjer forskning om djurens hälsa genom att avsätta en del av premieintäkten till veterinärmedicinsk forskning. På så sätt hjälper vi till att utveckla veterinärvården och förbättra djurens liv på andra sätt. På den här sidan kan du läsa mer om arbetet om Agrias forskningsfond och hur du som bedriver forskning gör för att söka medel ur fonden.

Agrias forskningsfond fyller 80 år

Du vet väl att du också bidrar?

Vi på Agria vill att djur ska vara trygga och friska. Agrias forskningsfond stödjer forskning för djurens hälsa och samverkan mellan djur och människor. Det har vi gjort sedan 1938. Du och alla andra Agria-kunder bidrar. Tillsammans ger vi hästar, hundar, katter och lantbruksdjur en friskare framtid. Visst känns det bra? Vi fortsätter gärna i minst 80 år till.

Tack för att du och ditt djur bidrar!

Läs mer om vad forskningen lett till:

Forskning för hundar, katter och övriga smådjur

Agria Djurförsäkring och Svenska Kennelklubben har samordnat sina forskningsanslag i den gemensamma forskningsfonden Agrias och Svenska Kennelklubbens forskningsfond. Målet är att forskningen ska ge bra förutsättningar för framgångsrikt avelsarbete samt bättre djurhälsa och djurhållning. Dessutom ska forskningen leda till ökad kunskap om hundens, kattens och de övriga sällskapsdjurens betydelse för oss människor. Bidrag ges till prioriterade forskningsprojekt om:

  • Sällskapsdjurens fysiska och mentala hälsa, prestation och välfärd
  • Sällskapdjurens reproduktion och uppfödning
  • Sällskapsdjurens roll för människan och samhället

Läs mer om forskning för hundar och katter

Forskning för hästar

Agria Djurförsäkring ingår i Stiftelsen Hästforskning som bildats av Hästnäringens Nationella Stiftelse i samverkan med AB Trav och Galopp och Stiftelsen Lantbruksforskning. Sveriges regering via forskningsrådet formas är också en viktig bidragsgivare. Även Norges Forskningsråd och Norsk Rikstoto. Jordbruksavtalen och Norsk hestesenters har anslutit sig i ett samarbetsavtal.

Det övergripande syftet för svensk och norsk hästforskning är ett ökat värdeskapande för hästen, näringen, människan och samhället. Hästforskning ska öka kunskaperna och synliggöra hästens position i samhället. God dokumenterad forskning i Sverige och Norge ska bidra till förbättrad hälsa för både hästar och människor. Anslag kan sökas av forskare i Sverige och Norge. Forskningen är indelat i tre huvudinriktningar:

  • Hästens hälsa, prestation och välfärd
  • Hästens reproduktion, uppfödning och utfodring
  • Hästens roll för människan, samhället och miljö

Läs mer om forskning för hästar

Forskning för lantbruksdjur

Agrias forskningsfond för lantbruksdjur ger medel till svenska projekt som förbättrar djurhälsan för lantbruksdjur. Forskningsfondens medel syftar till att främja forskning hos djur inom områden som veterinärmedicin, genetik och etologi.

Forskningsresultaten leder, förutom till generellt bättre djurhållning och djurhälsa, även till ökad kunskap, genomtänkt avel och rättvisare premier.

Läs mer om forskning för lantbruksdjur

Vill du veta mer?

Är du intresserad att ta del av vilka olika forskningsprojekt Agrias Forskningfond har bidragit till? Här kan du läsa artiklar om forskning som gjorts för hund, katt och häst.

Katt med diabetes. Forskning om diabetes på katt Agrias forskningsfond bidrar till forskning för friskare katter. Här hittar du ett exempel på vad forskningen bidragit till när det kommer till diabetes hos katter. Läs mer om diabetesforskningen här.
Hälta på häst. Forskning om hälta på häst Hälta är något som drabbar många hästar. Tack vare forskningen har vi kommit längre i hur vi håller våra hästar friska och hållbara. Agrias Forskningsfond bidrar årligen med pengar till forskning om hästar. Här kan du...
Forskning för hundar. Forskning för hundar - om parvovirus Tack vare forskning har hundar fått ett friskare och bättre liv. Här kan du läsa om vad forskningen bidragit till när det kommer till parvovirus och vaccination. Från nio av tio till nästan noll hundar som kommit i ko...
Gittan Gröndahl Nytt hästvirus sprids vintertid Förra vintersäsongen identifierade SVA för första gången ett smittsamt tarmvirus som spreds mellan hästar. Viruset hittades på tre hästgårdar där flera hästar visade tecken på febertoppar och ont i magen.
Fler artiklar

Pälspodden - forskning i en podcast

Lyssna på vår podcast, Pälspodden, om hur du håller din häst, hund och katt frisk. I Pälspodden pratar vi om vetenskapliga rön blandat med praktisk erfarenhet. Här diskuterar vi vad som görs för att öka djurens välbefinnande och hållbarhet.

Pälspodden