År 2024 avslutades en treårig försöksserie med fingerade hagelskador på maltkorn på Hushållningssällskapets försöksgård Helgegården i Skåne. Lennart Johansson är en av Agrias besiktningspersoner som har arbetat med projektet.

– Bakgrunden är att det tidigare endast fanns gamla försök och bedömningar, som dessutom är gjorda i senare stadier när kornet redan har gått i ax. Så det fanns inga tabeller på hur det såg ut med tidiga skador, det var det vi ville få till i det här försöket.

Simulerar hagelskador

Med hjälp av kolsyreis, som precis som hagel smälter bort väldigt snabbt, blästrades grödan på ett sätt som liknar en hagelskur. Därefter kontrollerades grödan vid flera tillfällen.

– Man läser av skadan i grödan och sätter det i förhållande till skördeförlust och eventuella kvalitetsskador på kornet. Det gäller att sätta den här skadenivån i samband med vad det blir av grödan i slutändan, konstaterar Lennart Johansson.

Hand visar upp den kolsyreis som används.
I försöken efterliknas hagelskador med hjälp av kolsyreis och tryckluft.

God återhämtningsförmåga

Resultatet visade att maltkorn som utsatts för hagel tidigt har god förmåga att återhämta sig. Försöken påverkade inte heller kvaliteten på den färdiga grödan. 

– Under bestockningsfasen på korn har vi sett att grödan har en förmåga att kompensera sig efter en normal hagelskada. Då blir det ingen skördeförlust. Men är grödan helt sönderslagen av hagel så blir det ju ingenting, säger Lennart Johansson och fortsätter:

– När vi kommer in i stråskjutningen och haglet träffar stråna får du en stråbrytning, och då blir det en skada. Det beror också på hur intensivt haglet har varit och hur mycket som har kommit. Men kontentan är att fram till stråskjutning, när grödan bara är en liten tuva, då har den en förmåga att kompensera sig och klara sig undan större skador.

Genom den statistiska analysen och utvärderingen av försöket får Agria mer kunskap som ligger till grund vid bedömning av grödaskador. Försöksverksamheten gör att vi på Agria är väl rustade när det gäller att kunna försäkra och värdera hagelskador på de flesta lantbruksgrödorna.

En man besprutar grödan med kolsyreis från traktor.
Försöksserien med hagel i maltkorn genomfördes 2022–2024.