Många gånger uppkommer ett hornhinnesår traumatiskt genom till exempel ett rivsår eller av att ett främmande föremål kommer in i ögat.

Men såret kan också orsakas av inåtväxande ögonlock eller en infektion. En speciell typ av bakterie; Pseudomona sprider också sår på hornhinnan. Dessa brukar ibland kallas för "smältande sår".

Ett sår på hornhinnan gör mycket ont på katten och risken för att såret blir större om det inte behandlas är också stor. Försök inte behandla katten själv utan ta den alltid till veterinär som kan hjälpa till att plocka bort evetuella främmande föremål. Ibland kan katten också behöva få antibiotika mot en infektion.

Veterinären avgör med ultraviolett ljus

Det är inte alltid helt lätt att veta om hornhinnan faktiskt gått sönder. Din veterinär avgör detta genom att använda ett speciellt färgämne (fluorescein) som fastnar i ett eventullt sår men rinner av den friska hornhinnan. Genom att sedan lysa med ultaviolett ljus i ögat ser veterinären exakt var såret sitter.

De flesta hornhinnesår läker bra så länge katten hindras från att klia sig i ögat under läkningstiden. Vissa besvärliga sår kan dock behöva opereras. I de fallen bränner man bort skadad vävnad kring såret och över såret sys en flik av den friska blindhinnan som får sitta där i några dagar till såret är läkt.

Källa: Djurdoktorn Katt av James E McKay