Ögoninflammation hos katt kan drabba bara det ena ögat eller båda ögonen. Oftast är det ett öga som drabbas först men senare drabbas ofta det andra ögat också. Ögoninflammation kallas också för konjunktivit och är en inflammation i slemhinnan som täcker ögonvitan och insidan av ögonlocket.

Symtom hos katt med ögoninflammation

  • Rinnande ögon
  • Var i ögonvrån
  • Röda/rosa slemhinnor
  • Svårighet att öppna ett eller båda ögonen
  • Klåda i eller runt ögonen
  • Slemhinnorna kan vara svullna och täcka större delen av ögat

Varför får katter ögoninflammation?

Ögoninflammation kan ha många orsaker. Ögoninflammation kan bland annat bero på infektion orsakad av virus eller bakterier, skada eller att katten fått in något i ögat. Misstänker du att din katt har drabbats av ögoninflammation är det viktigt att få den undersökt av en veterinär.

Så ställs diagnosen ögoninflammation hos katt

Om du misstänker att din katt har ögoninflammation är det viktigt att du kontaktar veterinär. För att ställa diagnosen behöver katten undersökas av veterinär. Diagnosticeringen kan behöva utökas med prov från konjunktivan för diagnostik om det är en infektion orsakad av exempelvis klamydia, herpes eller mycoplasma. Andra undersökningar som kan göras är specialfärgning av hornhinnan för att se om katten har ett hornhinnesår. Blodprovstagning kan komma att behövas för att undersöka om det finns underliggande sjukdom.

Olika orsaker till ögoninflammation hos katt

Klamydia (Chlamydia felis)

Klamydia (Chlamydophila felis) börjar ofta med en misstanke om att katten fått en vanlig ögoninflammation. En inflammation som börjar i ett öga men som snart sprider sig till båda. Det rinner klar vätska från ögonen som senare även blir varblandad. Andra symtom kan vara feber, nedsatt aptit och symptom från övre luftvägar. Har du en kattunge bör du kontakta veterinär eftersom de blir svårast sjuka. Klamydia kan behandlas med antibiotika. Katter kan bära på bakterien utan att själva visa symtom och därför är sjukdomen lömsk och svår att få bukt med om man har flera katter.

Klamydia hos katt

Herpes hos katt

Herpesvirus är vanligt hos katter och kan orsaka olika typer av symtom; ögoninflammation, luftvägsinfektion med feber och snuva. Kattsnuva kan orsakas av kattens herpesvirus. En katt som drabbats kommer ha viruset vilandes i kroppen och kan triggas i gång igen av stress.

Mycoplasma finns naturligt hos katter

Mycoplasma finns naturligt hos katten men kan orsaka inflammation om kattens immunförsvar är nedsatt. Det drabbar ofta katter som inte helt utvecklat sitt immunförsvar ännu. Om Mycoplasma är orsaken till kattens symtom på ögoninflammation så behandlas den med ögonrengöring, tårersättningsmedel och i vissa fall antibiotikadroppar.

Torra ögon med låg tårproduktion

Torra ögon med låg tårproduktion behandlas med ögondroppar. Behandlingen kan behöva pågå hela kattens liv.

Sår i kattens öga

Sår i ögat eller intill ögat kan också orsaka ögoninflammation. Ett sår på hornhinnan gör ont på katten och risken för att såret blir större om det inte behandlas är också stor. Om katten har ett sår på hornhinnan behöver den tas till veterinär för behandling och veterinär kan även hjälpa till att plocka bort eventuella främmande föremål. Katten kan få ordinerat antibiotika mot infektion, smärtstillande och även pupilldilaterande medicin, då det är vanligt att pupillen drar ihop sig vid hornhinnesår.

Sår på kattens hornhinna

Behandling av ögoninflammation hos katt

Har katten symtom från ögonen bör de alltid undersökas av veterinär. Beroende på orsak till inflammationen kan lokal och allmän behandling behövas såsom antibiotika, antiinflammatorisk medicin och smärtstillande.

Kan jag behandla katten hemma?

Vid lindrigare besvär brukar det räcka med lokal behandling i form av daglig ögonrengöring och tårersättningsmedel. Ögondroppar är en behandlingsform som lämpar sig väldigt bra om katten lider av torra ögon. Även små ytliga sår i ögats hornhinna och som orsakat inflammation kan behandlas med lindrande ögondroppar.

Hur rengör man kattens ögon?

Rengör kattens öga genom att fukta en bomullstuss och torka försiktigt rent ögat. Genom att dagligen kontrollera din katts ögon kan du tidigt upptäcka förändringar på ögat. Katter är bra på att dölja symtom och det gäller även ögonsjukdomar. Kontakta veterinär om du känner dig osäker på hur du ska agera.

Kan kattens ögoninflammation smitta till människa?

De vanligaste smittämnena som drabbar katter smittar inte till människor.

Är du orolig för din katts hälsa?

  • Kontakta oss om din katt mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.