Susanne Hellman Holmström arbetar med att ge råd om katters beteenden. Ett jobb som ofta övergår i att handla om kattägares beteenden.

– Jag jobbar med att skapa harmoni och förståelse mellan katt och människa. När vi förstår våra katter visar sig stora problem ofta bara vara små missförstånd, säger Susanne.

När vi skaffar katt funderar vi sällan över ras på samma sätt som vi gör när vi skaffar hund. Något som Susanne tycker är synd då hon är en stark förespråkare för att hitta ”the perfect match” från början.

– Lättast blir det om man utgår från sig själv och sin personlighet. Föredrar du ett lugnare sätt ska du välja en kort och knubbig katt eftersom de är coolare. Vill du däremot ha mer action väljer du en lång och smal katt eftersom de är mer aktiva, konstaterar Susanne.

Kattförsäkring

Vad kostar det att försäkra min katt?

Upp till50%rabatt för alla katter

Är från början ett ökendjur

För att förstå mer av kattens beteende rekommenderar Susanne att backa bandet och se tillbaka på kattens historia.

– Det var i Egyptens öken som katterna blev domesticerade en gång i tiden och därifrån kommer deras kärlek till värme. I öknen var de också själva bytesdjur och därför jagar katten helst i gryning eller skymning för då är de som mest osynliga (just det faktumet kan du utnyttja om du ska släppa ut en katt i ny miljö för i dagsljus går de alls inte lika långt).

Andra kattbeteenden som härstammar från ökentiden är nedgrävandet av både avföring och mat/byten.

– Det handlar om att sopa undan sina spår för andra rovdjur. Att till exempel inte gräva ned sin avföring kan därför tvärtom handla om att lämna ett budskap och viljan att hävda sig och markera revir, förklarar Susanne.

Kissar på fel ställen

Många frågor som Susanne får handlar om katter som kissar på andra ställen än vad ägarna föredrar. Ibland kan dock kissproblemen vara enkla att lösa då det endast handlar om att byta sand eller skaffa fler lådor.

– Katten vill ha ren, mjuk ökensand under tassarna men vi människor vill gärna välja sand med ögonen och till och med vår näsa då kan det bli tokigt. Om katten inte är nöjd med sanden kan den börja leta efter andra mjuka ställen att kissa på; t.ex. sängen, på kläder och mattor.

Att katten har ett fenomenalt luktsinne kan också leda till att den börjar kissa inomhus men då handlar det om att markera revir. En katt kan nämligen känna doften av andra katter på 1,5 km avstånd och en okastrerad hankatt har upp till en mil stort revir.

– Vi människor hjälper till att sprida lukter när vi tömmer kattlådan i soppåsen och kliver in med våra skor. Därför spelar det ingen roll om din katt är strikt innekatt för den kan ändå få in lukt av andra katter, bli stressad och kissa inne.

Pratar med öronen

Trots det fenomenala luktsinnet så är hörseln katters viktigaste organ eftersom de jagar med hjälp av den.

– Många katter är väldigt rädda om sina öron och vissa tycker inte om att bli klappade över öronen. Det är också därför som de fäller ned öronen vid slagsmål, berättar Susanne.

Katter pratar också mycket med sina öron. Till exempel så vinklar de öronen när de känner att de är för nära en annan katt.

– Om du har flera katter så studera gärna hur de beter sig vid maten. Om en katt vinklar ett eller båda öronen tycker den att avståndet är för litet. Katter vill helst äta ensamma och inte dela matskål med varandra.

Hälsningsrutin - med både ögon och svans

Även när katter hälsar på varandra föredrar de att göra det på distans.

– De kollar in varandra på håll. Att stirra betyder stopp. Ett blink betyder dock ett leende och ett accepterande.

De skickar också signaler med svansen. Direkt när katten känner igen en person eller annan katt åker svansen rakt upp i luften men med tippen fälld lite åt sidan.

Katter utan jobb

När Susanne åker ut för att träffa katter som ägarna upplever har problem möter hon ofta katter ”utan jobb”.

– Alla katter vill ha ett uppdrag så var noga med att aktivera din katt. Se till att jaktbehovet uppfylls och att de får undersöka saker och lösa uppgifter och problem. Bara din fantasi sätter stopp för vilka uppgifter du kan ge katten, säger Susanne.

Detta gäller särskilt ettåriga, busiga hankatter som brottas och stökar och kräver mer aktivitet.

– De här katterna går att jämföra med 14-åriga tonåringar. Var dock försiktig så att du inte blir brottningspartner till den unga, vilda katten utan hitta på annan aktivering åt den.

Vill känna sig trygga

För att må bra och inte känna stress måste katten känna sig trygg i sitt revir. En revirmarkering som ger trygghet för katten är att gnugga sin kind mot utstickande saker, som bordsben, hörnor och dörrposter.

– Goda vänner delar också samma doft. Det är därför som din katt gnider sig mot dig när du kommer hem efter att ha varit utanför reviret.

Ett annat sätt att se om din katt känner sig trygg och tillfreds i sitt revir är att titta hur den placerar sina tassar när den vilar.

– Tassar ned mot marken betyder att den är på sin vakt och redo att fly. Trampdynor som viks uppåt berättar att katten är lugn och avslappnad, avslutar Susanne.

Tips för att katten ska trivas och må bra

  1. Mat

    Ge katten många, små måltider under dygnet, det håller blodsockernivån jämn. Om katterna får mat för sällan kan det leda till slagsmål. Katter vill gärna äta ifred, en bit ifrån varandra om det finns flera katter i hushållet. Ge katten mat ur stora, låga skålar så att inte morrhåren slår i kanterna. På grund av sitt goda luktsinne kan de vara kräsna med mat som inte luktar färskt.
  2. Vätska

    Ge katten gott vatten. De vill kunna se vattenytan, om den egna skuggan förhindrar den från det kan den skapa vibrationer på ytan med hjälp av tassen. Gillar ofta rinnande vatten. Det är viktigt för katten att dricka vatten så att urinen inte blir alltför koncentrerad.
  3. Toalåda

    Toan ska vara ren och innehålla så pass mycket sand att katten kan gräva och täcka över. Tänk öken när det gäller kattlåda. Minst en stor låda per katt plus en extra. Katter hatar när de luktar annan katt. Testa gärna olika sandsorter och se om du får någon skillnad i kattens beteende.
  4. Revir

    Katterna måste få känna sig trygga på sitt revir för att inte bli stressade och må dåligt.
  5. Sömn

    Att sova under något är ett tecken på att de vill gömma sig. Att ligga högt upp ger kontroll. Kolla hur din katt sover.
  6. Pälsvård

    Stressade katter försöker lugna sig själva genom att tvätta sig. Att tvätta bort päls kan vara ett tecken på att den har ont eller är stressade.
  7. Lek

    Djur som mår bra leker.
  8. Jakt

    6-8 timmar per dag jagar en utekatt. Viktigt att alla katter får utlopp för det behovet för att må bra. Har du en innekatt så de till att den exempelvis får jaga sin mat. För uttråkade katter kan speciella jaktfilmer vara bra.
  9. Klös

    Både för att vässa klorna och för att doftmarkera med trampdynorna. Måste vara ett stadigt klösställe för att katten ska välja det.
  10. Gömma sig

    Det är ett naturligt bettende för katten att leta upp gömställen så se till att den får lov att gömma sig ibland. Katter älskar att sitta gömda och titta på någonting.
  11. Utforska

    Låt katten upptäcka nya saker. Gärna saker som prasslar.
  12. Social kontakt

    Kommunicera med din katt! Beröm den och lär den saker.
Ursprungsartikeln är skriven 2012-09-07 och uppdaterad 2020-09-09