
Så gör du hjärt- och lungräddning på katt
Lär dig hur du utför hjärt- och lungräddning (HLR) på katt, det kan rädda din katts liv! Följ stegen nedan för att vara förberedd om en katt skulle hamna i en nödsituation.

Bära och förflytta katt vid skada
Vid en olycka är det viktigt att veta hur du på bästa sätt förflyttar din katt. Här guidar vi dig i hur du bör bära katten för att minska risken för ytterligare skador.

Så hjälper du en katt som blöder
Blödningar från små sår på katt slutar oftast av sig själva inom några minuter. Allvarliga blödningar kräver dock omedelbar första hjälpen. Här får du lära dig hur du lägger ett tryckförband på en katt i väntan på veterinär.

Så lägger du tassbandage på katt
Det är viktigt att ett tassbandage läggs rätt för att det skall sitta kvar och även för att ingen hudirritation skall uppkomma. Ett för löst bandage kan lätt ramla av medan ett för hårt bandage kan irritera katten, ge tryckskador och försämra sårläkningen.

Skydda katten från värmeslag
Sol och värme kan påverka katter och leda till värmeslag hos katt. Se upp för symtom som att katten flåsar eller att den blir orolig och vinglig. Här får du tips hur du hjälper katter på varma dagar.

Benbrott på katt (fraktur)
Om din katt har drabbats av ett benbrott är det viktigt att den undersöks av veterinär så snart som möjligt. Här får du veta hur du ska agera om din katt brutit ett ben, samt hur diagnos och behandling går till.

Chock hos katter
Ett medicinskt chocktillstånd på katt innebär att blodet inte längre pumpas runt som vanligt och kroppen får inte tillräckligt med syre. Tillståndet är direkt livshotande och kräver akut vård.

Katt som kvävs - så gör du Heimlich manöver
En katt som satt i halsen och inte får luft är inte bara skrämmande, det är också väldigt akut och viktigt att agera snabbt och korrekt för att hjälpa din katt. Här får du en guide till hur du utför Heimlich-manöver på en katt, samt vad du bör veta om kvävning hos katter.