Det är relativt ovanligt att katter förgiftas av råttgift. Katter får ofta i sig råttgiftet sekundärt genom att de fångat och ätit en mus eller råtta medan hundar oftare äter upp det utlagda bettet med råttgift. Risken för att katten får i sig farlig mängd gift är lägre än för hundar. Det är inte heller lika farligt att få i sig giftet sekundärt.

Misstänker du att din katt fått i sig råttgift eller musgift, gör så här:

  • Kontakta veterinär akut
  • Försök ta reda på vilket typ av gift katten fått i sig
  • Försök avgöra om katten verkligen har ätit av giftet
  • Försök inte kräka katten själv, det gör ofta mer skada än nytta

Symtom på råttgiftsförgiftad katt

  • Slöhet
  • Bleka slemhinnor
  • Blödningar i ex. nosen, i avföringen, blodiga kräkningar.
  • Andningssvårigheter om blödning i lungor.
  • Hälta om blödning i muskulaturen.

Först efter 3-5 dagar kan symtom på att en katt fått i sig råttgift komma. Symtomen kan vara vaga till en början och senare kan de bli mer synliga genom exempelvis blödningar eftersom råttgift gör så att blodet inte kan koagulera. Men det är inte alltid som blödningarna är synliga utan de kan pågå inne i kroppen, var därför även uppmärksam på andra symtom om du misstänker att din katt fått i sig råttgift.

Motgift finns mot råttgift, vitamin K, men om blödningar redan uppstått kan blodtransfusioner behövas.

Musgift med alfakloralos

Alfakloralos är en substans som används i vissa typer av musgift och kan orsaka kramper, salivering, rörelseproblem och medvetslöshet hos katter. Motgift saknas för denna typ av musgift men understödjande behandling kan ges hos veterinär.

Alfakloralos förbjudet för privatpersoner

Alfakloralos förbjöds för försäljning till privatpersoner i december 2019 av Kemikalieinspektionen, på grund av ökat antal förgiftningsfall hos katt. Endast professionella utövare med så kallad 1So-utbildning, likt Anticimex skadedjurstekniker, får bruka bekämpningsmedel mot råttor och möss.

Använd inte gamla bekämpningsmedelsprodukter mot råttor och möss om du har kvar det. Utan lämna i stället in gamla preparat till en återvinningscentral som tar hand om produkterna på rätt sätt.

Läs mer om förbjudet hos Kemikalieinspektionen

Behandling av förgiftning

Om du misstänker att katten fått i sig gift bör den snabbt komma till veterinär. Till en katt som fått i sig råttgift ges Vitamin K som motgift. Mot musgift saknas det motgift och i stället behandlar man symtomen.

En veterinär kan vid behov utlösa kräkning genom att ge katten en kräkningsfrämjande injektion. Vi avråder från att försöka kräka katten själv, det gör ofta mer skada än nytta.

Kattförsäkring

Vad kostar det att försäkra min katt?

Upp till50%rabatt för alla katter