Att en hund går ”fot” innebär att hunden går på din vänstra sida i en perfekt position, nära men utan att tränga dig, hundens skuldra eller hals i jämnhöjd med ditt vänstra ben.

Hunden skall hela tiden vara uppmärksam på dig och dina rörelser, gärna med ständig ögonkontakt upp mot dig. Dessutom ska hunden följsamt och i samma position följa dig när du gör helomvändningar, vänster eller högersvängar. När du stannar ska hunden utan kommando sätta sig uppmärksamt och rakt vid din sida.

Gå fot i korta stunder

Som du säkert förstår är ”fot” inget man kan kräva av sin hund under en längre tid. Det vuxna och duktiga hunden kan gå ”fot” under några minuter, inte längre. Det är alltså inget man kräver av sin hund under hela promenader, snarare under mycket korta sträckor. Att lära en hund detta tar tid, lång tid och det är viktigt att man börjar tidigt.

Tävlingsmänniskor som tävlar med sina hundar tränar detta hela hundens liv. Och hunden blir bättre och bättre ju äldre hunden blir och ju mer träning den får. Träningen bygger uteslutande på att belöna valpen när den gör rätt.

Lätt men tidskrävande

Som jag skrev tidigare så tar denna träning relativt lång tid men den är enkel. Gå med valpen till ett relativt lugnt ställe utan yttre störningar. Ta med godis eller en rolig leksak som valpen tycker om. Det är bra om detta ställe är ett och samma ställe varje gång till att börja med. Då vet valpen lättare vad ni ska göra.

Lek en stund med valpen så att valpen är motiverad att vara med dig. Du kan till och med ta valpen till detta speciella ställe och bara leka några minuter för att sen gå där ifrån igen. På så sätt får du en fin och bra start för denna träning. Valpen vet att ni kommer dit så är du det roligaste som finns, samt att denna plats endast handlar om att leka.

Efter några gånger så kommer valpen att uppmana dig till att leka när ni kommer dit, då är det perfekt att börja träna själva momentet – ”fot”.

Tajma belöningen rätt

Det du nu ska göra är enkelt att utföra men du måste ha timing i belöningen. Lek mycket kort med valpen, vänd dig sedan mot något håll och gå bort. Valpen kommer då att vilja leka mer och därför följa efter dig uppfodrande.

Rör dig hela tiden ifrån valpen och på så sätt så att valpen har lätt att komma upp på din vänstersida. Direkt när valpen är på din vänstersida så belönar du valpen. Gör om samma ska igen och igen.

Snart så lär sig valpen att just denna position vid din vänstersida ger valpen utdelning, alltså belöning. Skulle valpen komma upp på din högersida så ignorerar du bara det och går åt andra hållet. Det enda sättet valpen kan få igång dig samt få sin belöning är när valpen är i rätt position. Denna träning kan göras flera gånger om dagen men varje gång under några intensiva minuter.

Hitta rätt position

Snart har du en valp som kommer att söka sig till rätt position vid din vänstra sida för att få sin belöning. Nu när valpen har lärt sig det så lägger du till kommandot ”fot” när valpen tar den rätta positionen, går något steg till och belönar. Nästa gång tar du ytterligare något steg innan belöning och så vidare.

På detta sätt lär du sakta men säkert, uteslutande med hjälp av positiv förstärkning, din valp att börja gå ”fot” på ditt kommando. Kom bara ihåg att detta tar en tid samt att du måste träna på ett liknande sätt hela hundens liv om din hund ska gå bra ”fot”.

Läs också min blogg här