Det är inget fel på eller onormalt med någon av sorterna. Det är personlighet det handlar om! Och du får ju naturligtvis anpassa dig därefter när det gäller uppfostran och träning.

Det behöver inte vara så komplicerat att stimulera hunden mentalt. Det går alldeles utmärkt att träna på "hemmaplan". Du kan gömma godis i hemmet på olika platser som hunden får leta rätt på med hjälp av näsan.

Enkla cirkuskonster i hemmet

Man kan även placera godis i burkar eller kastruller med lock eller upp och nedvända muggar eller bunkar som hunden sedan ska försöka komma åt. I hemmets lugna vrå går det också bra att lära in lite underhållande cirkuskonster, som att sitta vackert, rulla runt eller skaka tass!

Sysselsättning är av allra största vikt för att hunden ska må bra. Man brukar säga att en hund bör vara aktivt vaken minst 5-6 timmar per dag, men inte all denna tid behöver bestå av träning. Att vara ute på tomten, att få följa med till stan eller hälsa på bekanta är också att vara aktivt vaken! Naturligtvis bör du ta det lugnare med valpar som har ett mycket större sömnbehov än vuxna hundar.