Symtom hos hund med njursvikt

  • Trötthet/slöhet
  • Nedsatt aptit
  • Hunden dricker mer än normalt
  • Kräkningar och diarré
  • Hunden har gått ned i vikt
  • Blodbrist
  • Smärtor i buk

Diagnos för hund med njursvikt

Kronisk njursvikt uppstår när njurarna förlorat sin kapacitet att filtrera blodet i kroppen. Icke filtrerat blod kommer bli kvar i blodomloppet och mängden av de restsubstanser och toxiner som ska utsöndras med urinen blir kvar i kroppen. Det här är en smygande sjukdom som i början kanske inte ger din hund några symtom alls.

Vid akut njursvikt slutar njurarna plötsligt att fungera. Till skillnad från kronisk njursvikt handlar det alltså inte om en gradvis försämring av hundens allmäntillstånd. Ofta orsakas akut njursvikt av någon form av förgiftning. Misstänker du att din hund kan ha fått i sig något olämpligt bör du omedelbart kontakta veterinär. Akut njurskada kan också bero på infektion eller tumör i njurarna.

För att kunna fastställa en korrekt diagnos tas urin- och blodprov för att få ett mått på njurfunktionen. Ca 70 % av njurarna kan ha slutat att fungera innan symtom ses och njurvärdena stiger i blodet. Ofta undersöks njurar och urinvägar med ultraljud för att kunna mäta njurarnas storlek och se eventuella andra avvikelser på njurarna och urinblåsa. Sviktande njurar ser oftast mindre ut och har en oregelbunden form på grund av ärrvävnad medan så kallade cystanjurar ofta är mycket större.

Behandling av hund med njursvikt

En hund med sviktande njurar måste snabbt få behandling för att prognosen ska vara god. Även om det handlar om kronisk njursvikt kan man med hjälp av rätt medicinering och en anpassad kost förbättra hundens situation avsevärt. Särskilt vid akut njurskada är det viktigt att hunden får behandling i ett tidigt skede. Risken att din hund utvecklar en kronisk njurskada som är svårare att behandla är annars stor.

En mycket vanlig form av behandling vid akut njursvikt är intravenös vätskebehandling i kombination med blodtryckssänkande läkemedel. Det är vanligt att hundar med akut njursvikt drabbas av uttorkning. Under behandlingstiden mäts njurvärdena och blodtrycket kontinuerligt. Tanken är att få igång urinproduktionen så att njurarna kan börja filtrera blodet igen.

Ett foderbyte kan i vissa fall utgöra ett komplement till annan medicinsk behandling. Det finns specialfoder som utvecklats speciellt med tanke på njurarna. Det innehåller bland annat ett lägre proteininnehåll och inte lika mycket mineraler som i ett vanligt foder.