- Det finns två huvudanledningar till att en hund är rädd för smällare och höga ljud, ibland dessutom en kombination av dessa. Den ena anledningen är att rädslan och oron har nedärvts via avel. Den andra anledningen är att hunden varit med om något otäckt i samband med höga och skrämmande ljud och därmed förknippat detta med just obehag, säger hundcoachen Fredrik Steen.

Rädslan går att träna bort i vissa fall

I vissa fall kan man träna bort denna oro och rädsla, i andra fall går det helt enkelt inte. Och i det sistnämnda fallet kan träningen i sig till och med göra hunden mer rädd.

- I de fall hunden har varit med om något otäckt, och därför blivit rädd, vill jag påstå att det är större chans att man lyckas med träningen än om det är genetiskt, säger Fredrik Steen. 

Enkla övningar mot ljudrädsla

- Har man en hund som inte har visat någon rädsla än tycker jag man ska träna så gott det går med olika typer av ljud. Kanske genom att bullra med kastrullerna i köket varje gång man ska ge hunden sin mat eller smälla av en knallpulverpistol i bostaden i samband med att man ska ta ut hunden på en promenad, säger Fredrik Steen.

Genom att presentera olika ljud för hunden i samband med positiva händelser kan man förbättra hundens möjligheter att tåla ljudet på nyårsafton utan att bli rädd. Då det gäller hundar som redan är rädda gäller egentligen exakt samma sak, men att man tar det ordentligt mycket mer försiktigt från början av träningen och är mycket uppmärksam på hunden så att man säkert vet att träningen ger ett positivt resultat.

Var vaksam så du inte förvärrar rädslan

Som i all bedömning av olika träningstekniker så måste man se från gång till gång att träningen går åt rätt håll. Och när man försöker träna bort just rädsla är detta extra viktigt. Till exempel: Du ska ge hunden mat. Du knackar ihop två kastruller kort innan du ställer ner maten. Hunden reagerar men tar sin mat efter en liten stund. Dagen efter vägrar hunden att gå in i köket. Då går träningen åt fel håll och man bör avbryta denna träning omedelbart.

Ordna ett trevligt nyår för hunden 

- Oavsett om hunden man har är rädd på nyårsafton eller inte, så tycker jag att man ska ha stor respekt för hunden detta dygn. Inte utsätta hunden, inte ens den trygga hunden, för onödiga smällar och annat. Rasta hunden så tidigt det bara går på kvällen och lägg in hunden i ett rum där hunden sedan tidigare är van att vara och där hunden känner sig trygg, fortsätter Fredrik Steen.

Ett tips är att täcka för fönstren med gardiner och gärna en tung filt, samt sätta på en radio på relativt hög volym. Det kan maskera ljuden en aning.

- Själv har jag en bra källare i min bostad där jag har ett rum utan fönster, som hundarna vet betyder avkoppling och goda tuggben. Där har jag mina hundar under nyårsdygnet, säger Fredrik Steen.