Ledarhundarnas dag 2017

Ledarhundar gör ett fantastiskt jobb och är ovärderliga för många synskadade. Idag den 26 april firas internationella ledarhundsdagen runt om i landet för att uppmärksamma hur viktiga hundarna är. 

Ledarhundens främsta uppgift är att fungera som den synskadades ögon och se till att föraren inte går på saker som står i vägen. Bestämmer vägen gör den synskadade genom att styra sin hund med kommandon som till exempel ”höger”, ”vänster”, ”rakt fram” och ”sök dörr”. För synskadade som saknar ledsyn är en ledarhund ofta både en ovärderlig hjälp och en trogen vän.

Lång och grundlig utbildning

Hundar som är tänkta att bli till ledarhundar får bo hos en fodervärd det första året och påbörjar därefter sin utbildning. Där ingår allt från vardagslydnad till att apportera föremål. När hunden är ungefär två år gammal och har genomgått omfattande träning gör den ett slutprov. Klarar den provet flyttar den därefter hem till sin synskadade förare för att fortsätta träningen tillsammans med denne.

En ledarhund med vit sele får ej störas

Du som möter en ledarhund på offentlig plats bör tänka på att inte störa hunden när det arbetar. En vit sele visar att den är i arbete och då uppskattar föraren sannolikt inte att du pratar med ledarhunden eller klappar den. Att vara ledarhund kräver mycket och störningar kan göra att hunden tappar koncentrationen.

Andra hundar, som kommer för nära, kan också göra ledarhunden osäker. Tänk därför på att skapa avstånd mellan din egen hund och ledarhunden om du möter en på promenaden. 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg