Hilda är Årets sociala tjänstehund 2016

Nu har Årets sociala tjänstehund utsetts - hon heter Hilda och är en fem år gammal boxer. Tillsammans med sin förare Mia Boivie arbetar hon i Uppsala kommun med att hjälpa såväl vuxna som barn.

– Det som gör Hilda så fantastisk är att hon är multikompetent och kan möta alla sorters människor och fungera i alla situationer, berättar hennes förare Mia Boivie, som är utvecklingsledare för vårdshundsverksamheten i Uppsala kommun.

Det är vanligt att vårdhundar är nischade på en typ av arbete men Hilda jobbar med allt från vuxna som drabbats av till exempel stroke till barn som har neuropsykiatriska diagnoser som autism och inom psykiatrin med personer som lider av schizofreni.

Jobbar tillsammans med sjukgymnaster och arbetsterapeuter

Om det handlar om en patient som behöver träna upp fysiska förmågor efter en sjukdom eller olycka så arbetar Mia och Hilda tillsammans med sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Hildas uppgift är att locka patienten att utföra träningen utan att de tänker på det som träning.

– Hon kan till exempel locka en patient att ställa sig upp, gå ett steg framåt eller vrida sig åt ett visst håll, berättar Mia.

På eftermiddagarna arbetar de ofta med barn som har neuropsykiatriska diagnoser och hjälper till att träna sociala förmågor som social interaktion och empati.

– Barnen kan också ha lättare att koncentrera sig om de till exempel får läsa för en hund istället för en vuxen, säger Mia.

Juryns motivering

Juryn, bestående av Viveka Lindström, Assistanshundsrådet/Svenska Brukshundklubben. Ulf Uddman och Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben motiverade sitt val såhär:

Hilda är en ovärderlig medarbetare i sitt arbete som diplomerad vårdhund. Med en boxers positiva och glada temperament har hon skapat utveckling hos patienter på såväl fysisk som psykisk nivå. Spannet av de patienter hon träffar talar starkt för hennes mångfacetterade kunskap och förmåga till anpassning. Hilda ökar välbefinnandet hos alla hon möter, vårdtagare som personal. Hilda lämnar aldrig någon oberörd.

Prisceremoni på Stockholm Hundmässa

Agria Djurförsäkring skänker 20 000 till en valfri organisation och Mia har med Hildas hjälp valt att pengarna ska gå till Svenska Hundskyddsföreningen som driver Hundstallet. Hilda får ta emot sin medalj på Stockholm Hundmässa den 3 december och får då även ett smaskigt ben att tugga på, ett års foder från Royal Canin samt en skön säng från Biabädden.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg