Kort fakta om dansk svensk gårdshund

Storlek: Hanar 34-37 cm, tikar 32-35 cm

Medellivslängd: 12-15 år

Vikt: 7-12 kg

Färg: Vit bör vara dominerande med teckningar i olika färger, storlekar och kombinationer av svart, solbränd, brun och fawn.

Egenskaper: Energisk, snabb, social och lättlärd

Vanliga sjukdomar och skador: Mag- och tarmproblematik och tumörer i huden

Rasgrupp: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar (grupp 2)

Ursprungsland: Danmark och Sverige

Den dansk svenska gårdshundens historia

Arkeologiska utgrävningar har visat att den danska/svenska gårdshunden har funnits i över 1000 år i Danmark, Skåne och norra Tyskland. Rasen har tidigare kallats skånsk terrier, skraphund eller råtthund, vilket var gamla benämningar på hunden. Rasen har länge varit en populär hund, och särskilt på bondgårdar var den oumbärlig eftersom den kunde hjälpa till med skadedjursbekämpning. Den lilla hunden har löst många uppgifter under årens lopp. Förutom att fånga möss och råttor har den också använts som grävare, vakthund, herdehund och lekkamrat till barn.

Under lång tid var aveln slumpmässig, men på 1980-talet inleddes en mer målinriktad avel, och 2009 godkändes rasen av FCI, som är en internationell hundorganisation som organiserar nationella kennelklubbar som Svenska Kennelklubben. Det officiella erkännandet av rasen har haft en stor inverkan på dess utställningskarriär, men också på dess spridning i Sverige, Danmark och resten av världen.

Dansk svensk gårdshunds temperament

Den dansk svenska gårdshunden är en pigg och alert liten hund som är full av energi. Även om de kanske inte har en stor kropp, har de en stor personlighet under sin korta päls. Den kastar sig in i nya upplevelser och utmaningar med stor entusiasm. De är blixtsnabba, så du måste vara vaksam vid trädgårdsgrinden om du vill hänga med.

Rasen är mycket social och kommer ofta bra överens med andra hundar. Den älskar att tillbringa tid med sin familj och vara i centrum för uppmärksamheten. De uppskattar nära kroppskontakt när de vilar, vilket också innebär att de inte har något emot att krypa upp under täcket under de kallare månaderna. Om du ser till att din hund är väl aktiverad kan mysiga stunder på soffan också vara en källa till stor lycka. De kommer ofta mycket bra överens med andra hundar och husdjur. Generellt sett är de vänliga hundar, men eftersom de tidigare har varit vakthundar kan vissa vara lite reserverade mot främlingar. Detta är en bra sak att träna redan när hunden är en valp.

Den dansk svenska gårdshunden har också använts för att gräva och kommer inte ta hänsyn till dina vackra prydnadsbäddar. Rasen gillar att jaga råttor, mullvadar och andra smågnagare, vilket kan leda till några hål i din trädgård. De är vanligtvis inte kringströvande i sitt beteende, men om du inte bor på en stor gård med gott om utomhusutrymme kan du behöva stängsla in din trädgård, eftersom en dansk svensk gårdshund har en välbevarad jaktinstinkt och ofta kastar sig över bytet.

Dansk svenska hundens utseende och storlek

Dansk svensk gårdshund är en liten, alert hund med en muskulös kropp och ett relativt litet huvud. De blir mellan 32-37 cm i mankhöjd och väger 7-12 kg. Pälsen är kort och sträv, mestadels vit med en eller flera fläckar i olika färger. Svansen är antingen lång eller halvlång men individer kan också födas med stubbsvans.

Skötsel av en dansk svensk gårdshund

Den dansk svenska gårdshunden har en kort, slät och hård päls som inte kräver mycket skötsel. Den fäller mycket vid övergången mellan sommar och vinter, men annars är det ingen stor sak, så det är inte den rasen som kommer att få din dammsugare att brinna ut. Å andra sidan har dess mer borstiga hår en speciell förmåga att gräva sig in i möbler och kläder, vilket gör dem lite svårare att ta bort.

Träning av dansk svensk gårdshund

Den dansk svenska gårdshunden är en snabb och lättlärd hund som vill vara sin ägare till lags. Tempot är dock ofta ganska högt och de är så ivriga att lära sig att det krävs en lugn, tålmodig ägare med god förståelse för träning. Du behöver vara blixtsnabb med instruktioner och belöningar.

Det är en aktiv ras som behöver mycket motion och aktivering, vilket gör den idealisk för de flesta hunddiscipliner som agility, rally, spår, lydnad eller freestyle. Uppgifter där de måste använda sin nos eller får gräva efter föremål hör till deras favoriter. Det viktigaste är att de har roligt och är motiverade. Eftersom de är mycket nyfikna och lär sig snabbt kan du behöva prova nya saker då och då.

Som gårdshund är en av uppgifterna att ropa när någon kommer. Därför är det en mer skällig ras. Naturligtvis är vissa mer skälliga än andra, men de brukar vanligtvis göra ett ljud när besökare kommer eller de blir upphetsade.

Eftersom jaktinstinkten är välutvecklad hos rasen är det nödvändigt att börja lydnadsträna tidigt så att du inte hamnar i olyckliga situationer. Dessutom är det också viktigt att en dansk svensk gårdshundvalpen lär sig att bli bekväm med främlingar.

Eftersom rasen är en beslutsam skadedjursjägare kan vissa ha resursförsvar där de vaktar föremål. Detta är ett naturligt beteende och är ofta ganska odramatiskt, förutsatt att du vidtar försiktighetsåtgärder från det ögonblick valpen flyttar in och läser på om vilka situationer det är förväntat och okej att vakta i. Annars kan det gå överstyr och bli ett problem senare i livet.

Dansk svensk gårdshunds hälsa

På Agria samlar vi in statistik över alla hundraser som är försäkrade hos oss. Det ger oss en unik skade- och sjukdomsstatistik som ger insikt i vilka sjukdomar och skador som drabbar specifika raser. Statistiken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik och materialet baseras på mer än 1 500 000 svenska hundar.

I allmänhet är en dansk svensk gårdshund en frisk hund som inte är ärftligt anlag för några specifika sjukdomar. Men som alla hundar kan de hamna i trubbel. Vi har hittat de tre vanligaste diagnoserna för rasen:

  • Gastrointestinala problem
  • Skador på klor
  • Tumörer i huden

Vad vi älskar mest med en dansk svensk gårdshund

En dansk/svensk gårdshund har mycket att erbjuda och egenskaperna är nästan oändliga. Vi har listat tre saker som vi tycker är de allra bästa:

  1. Familjens mittpunkt: En dansk svensk gårdshund är social och älskar att vara i centrum för uppmärksamhet. Finns det något bättre än en rolig lekkamrat som du också kan mysa med i soffan? Rasen är mycket fäst vid sina människor och är ett perfekt resesällskap, oavsett om det är till mataffären eller utomlands.
  2. Mångsidighet: Det är en otroligt mångsidig ras som kan användas till många olika saker. Oavsett vilken hundsport du vill ägna dig åt kan din dansk svenska gårdshund vara en utmärkt träningspartner. Du kommer att hållas på tårna och det kommer aldrig att bli tråkigt.
  3. Begränsad skötsel: Det är en lätt ras när det gäller pälsvård. Faktum är att det inte kan vara enklare. Därför behöver du inte spendera mycket tid på den, utan kan istället leka och ha kul.

Vad du behöver veta när du väljer en dansk svensk gårdshund

Att ha en dansk svensk gårdshund kräver en del, och även om det är en otroligt älskvärd ras finns det några saker du behöver vara medveten om innan du bjuder in den i ditt liv:

  1. Kan vara ganska självständiga: Deras jaktinstinkt och höga intelligens innebär att även om de är lätta att lära, kan de vara snabba på avtryckaren och ganska påhittiga. Du måste se till att du är snabbare än din hund, och det kan kräva en hel del ansträngning. Du kommer garanterat aldrig att bli uttråkad, så om du är föredrar en lugn och förutsägbar träningskompis kanske det här inte är något för dig.
  2. En förkärlek för att gräva: Om du är ett fan av vackra rabatter och golf greens standard på gräsmattan kan det vara en utmaning att bekanta sig med en dansk svensk gårdshund. De älskar att gräva, så var beredd på att du kan behöva gå ut och laga hål i gräsmattan.
  3. Reserverad mot främlingar: Dansk svenska gårdshundar är gamla vakthundar, och detta märks fortfarande i deras natur. Som ett resultat kan de vara reserverade mot främlingar, du bör anstränga dig för att träna denna del - särskilt om människor regelbundet besöker dig och din hund.

Populära namn på dansk svensk gårdshund

10 vanligaste namnen vi döper våra dansk svensk gårdshund till

  1. Sigge
  2. Bosse
  3. Molly
  4. Alice
  5. Doris
  6. Bella
  7. Sixten
  8. Elsa
  9. Harry
  10. Sally

Listan gäller vanligaste namnen på dansk svensk gårdshund försäkrade i Agria Djurförsäkring under 2023-2024.

Vill du veta mer om andra populära raser?

Vi har sammanställt en lista över de mest populära hundraserna så att du kan lära dig mer om deras behov, styrkor och utmaningar och hitta din bästa fyrbenta vän!

Läs mer om fler hundraser här