Kort fakta on bichon havanais

Storlek: 23-27 cm

Medellivslängd: 12-15 år

Vikt: 4-7,5 kg (proportionell mot längd)

Färg: Fawn, svart, grå, flera nyanser av brunt och sällan i vitt

Egenskaper: Lättlärd, tillgiven, vänlig, lekfull

Vanliga sjukdomar och skador: Tand-, öron- och knäledsproblematik

Rasgrupp: Sällskapshundar (grupp 9 SKK)

Ursprungsland: Medelhavsområdet/Kuba

Var kommer bichon havanaisen ifrån?

Bichon havanais kallas vanligen för en havanaiser. Rasen har sitt ursprung i Medelhavsområdet. Den reste till Kuba med italienska sjöfarare, där särskilt aristokratin var mycket entusiastisk över den lilla sällskapshunden som sågs som en statussymbol. När Castro tog över Kuba flydde de till USA och tog med sig sina hundar. På 1970-talet började man avla mer målinriktat och rasen finns nu över hela världen, där den har tagit sin plats som en av de mer populära sällskapshundarna.

Temperament hos bichon havanaisen

Bichon havanais är känd för att vara en uppmärksam och utåtriktad liten charmör som gillar att leka och är mycket sällskaplig. De älskar att tillbringa tid med sin familj och avviker sällan långt från dem både hemma och borta.

Det är en ras som ofta kommer bra överens med både människor och andra hundar. Med en positiv introduktion kan de också leva med katter och andra husdjur. Havanaisern är en sällskapshund som ofta är ett bra val för familjer med barn. De tycker om att leka med de yngsta medlemmarna i familjen, förutsatt att de behandlas respektfullt.

Eftersom de är så sociala är detta inte en hund som trivs att vara ensam hemma många timmar om dagen. Det är därför viktigt att fundera över om detta är ett behov som du kan tillgodose i din vardag. Om din bichon havanais lämnas ensam för mycket riskerar du att den utvecklar ett eller flera oönskade beteenden.

Även om en bichon havanais är nöjd med det mesta, tenderar den att skydda sina ägare och sitt revir. Därför är det naturligt för dem att slå larm genom att skälla om någon eller något utöver det vanliga händer som får dem att känna sig osäkra. Naturligtvis kan du med riktad träning i tidig ålder mildra det, men det kommer alltid att vara en del av rasen.

Bichon havanaisens utseende och storlek

Bichon havanais är en liten, pälsrik hund som vanligtvis har en mankhöjd på 23-28 cm och väger mellan 4-7,5 kg. De har en kompakt kropp med en ganska kort rygg och en högt ansatt svans som vanligtvis bärs över ryggen. Pälsen är mjuk och typiskt vågig och det finns mycket av den. Rasen finns i en mängd olika färger, varav vissa kan ha markeringar.

Skötsel av bichon havanais

Bichon havanais kännetecknas av sin långa, mjuka päls. Pälsen växer faktiskt till 12-18 cm och kan vara helt slät, men är oftast något vågig. Även om det är en mycket pälsrik ras har den praktiskt taget inte någon underull och därför fäller bichon havanais inte mycket. De pengar du sparar på städning bör istället spenderas på att underhålla deras vackra päls. Den bör borstas minst en gång i veckan så att den inte trasslar ihop sig och hindrar hunden från att röra sig fritt.

Vissa väljer att klippa pälsen så att den inte blir så lång. Din uppfödare kommer säkert att hjälpa dig med vilken utrustning du bör investera i och hur du ska göra. De flesta kommer också att behöva ett bad då och då, inte bara för att ta bort smuts utan också för att ta hand om sina långa och vackra lockar.

Eftersom borstning tar mycket tid är det viktigt att vänja en bichon havanaisvalp vid denna ritual så tidigt som möjligt. Lär din valp att borstning är en mysig stund så att det blir så enkelt som möjligt för dig. Om du inte känner för att tvätta och föna din havanaiser själv kan du överlåta det till en hundfrisör. Det betyder dock inte att du inte behöver vänja din hund vid borstning, eftersom den fortfarande behöver borstas regelbundet.

Bichon havanais kallas ofta en hypoallergen hund eftersom de inte fäller mycket. Detta är dock en sanning med modifikation då det beror helt på vad det är som du inte tål med en hund. Är det pälsen, fjällen eller något annat? Försök alltid att spendera mycket tid med en bichon havanais innan du skaffar en om du är allergisk. Du kan till exempel registrera dig som hundvakt på några av de sociala plattformarna för rasentusiaster för att se om du tål rasen eller inte. Annars kan det bli olyckligt för både dig och hunden.

Träning av en bichon havanais

Här får du en ras som kan mycket mer än de flesta människor inser. I princip får du det bästa av två världar. Eftersom havanaisern älskar att vara aktiv när du bjuder in till lek och motion, men också är bra på att slappna av när ingenting händer. Det betyder inte att det här är en hund som inte behöver långa promenader och annan fysisk aktivitet. För att din bichon havanais ska trivas bör du inkludera flera dagliga promenader.

Bichon havanais är ofta lätt att träna eftersom den gärna vill behaga sina ägare. Det är faktiskt en ganska aktiv liten hund som älskar att få uppgifter och gå på äventyr.

Den är i allmänhet lyhörd och springer sällan långt bort, inte ens när den är lös. Därför kan den användas till det mesta, oavsett om det handlar om agility, lydnad, sökarbete eller något helt annat. Du bör ändå komma ihåg att träna inkallning från tidig ålder, för även om de är kända för att hålla sig nära sin ägare kan det lätt uppstå situationer där något frestande dyker upp vid horisonten, och då är det bra att ha ett stabilt inkall.

Bichon havanaisens hälsostatus

På Agria samlar vi in statistik över alla hundraser som är försäkrade hos oss. Det ger oss en unik skade- och sjukdomsstatistik som ger insikt i vilka sjukdomar och skador som drabbar specifika raser. Statistiken, Agria Breed Profiles, bygger på Agrias skadestatistik och materialet baseras på mer än 1 500 000 svenska hundar.

Precis som alla andra hundar kan en bichon havanais hamna i trubbel eller bli sjuk. Det är därför vi inte har inkluderat de saker som generellt påverkar hundar av alla raser.

Här har vi istället hittat de tre vanligaste rasspecifika diagnoserna:

  • Tandproblem (mjölktänder)
  • Hörselgångsinflammation (allergier)
  • Knäledssjukdomar (patellaluxation)

Läs mer om skade- och sjukdomsstatistik för bichon havanais

Vad vi älskar mest med en havanaiser

Det finns många bra egenskaper hos en havanaiser och vi kan förstå varför så många människor blir förälskade i dem. Vi har sammanställt de tre saker som vi tycker är de allra bästa:

  1. En lojal vän och följeslagare: En bichon havanais kommer snabbt att bli din bästa vän och följeslagare. De är sällskapliga och tycker om alla former av umgänge med sin familj - ung som gammal. Det här är en hund som kan hålla dig sällskap och älskar det!
  2. De är mångsidiga: Din bichon havanais är bra för många saker - familjehund, träningskompis, lekkamrat och bästa vän. De är mycket mer än en sällskapshund och kommer att älska olika typer av hundsporter där den använder sin kropp, men även sin nos för sökövningar. Oavsett vad du gör kommer de att tycka om det eftersom de gör det tillsammans med dig.
  3. Måttlig energinivå: I en bichon havanais får du en kombination av gott temperament och måttlig energinivå. De är energiska och tycker om aktiviteter och promenader, men är inte lika aktiva som jakt- eller vallhundar som verkligen behöver mycket aktivitet för att trivas. Så länge de är en del av familjens vardag och att hunden får meningsfull motion kommer deras energinivåer att passa bra in i den genomsnittliga familjen.

Bra att veta när du väljer en bichon havanais

Även om bichon havanais är en fantastisk liten hund med mycket att erbjuda, finns det några utmaningar som kommer med rasen som du bör vara medveten om innan du välkomnar dem i ditt liv:

  1. Ett fyrbent larm: Din bichon havanais kommer att varna dig för besökare eller andra spännande händelser. Även om skällandet kan dämpas med träning, är det en del av deras natur och om du drömmer om en hund som aldrig skäller, är ni förmodligen en dålig match.
  2. Gillar inte att vara ensam: Eftersom bichon havanais är så social är den inte heller särskilt bra på att vara ensam hemma under längre perioder. Därför måste du fundera på om den kan passa in i din vardag - kanske kan den följa med dig till jobbet? Eller arbetar du mycket hemma? En bichon havanais som tillbringar mycket tid ensam kommer inte att trivas och kan få separationsångest, må dåligt och utveckla oönskade beteenden.
  3. Borsta, borsta, borsta: Med en bichon havanais i hushållet behöver du investera i en bra borste, pälsprodukter och vara beredd på att ta dig tid för pälsvård. Havanais har en krävande päls och det är viktigt att den underhålls regelbundet, annars kan det leda till tovor, hudproblem, smärta och allmänt missnöje för din vän.

Populära namn på bichon havanais

10 vanligaste namnen på bichon havanais

  1. Molly
  2. Charlie
  3. Ludde
  4. Milo
  5. Sigge
  6. Bella
  7. Doris
  8. Bosse
  9. Elsa
  10. Sally

Listan gäller vanligaste namnen på bichon havanais försäkrade i Agria Djurförsäkring under 2023-2024.

Vill du veta mer om andra populära raser?

Vi har sammanställt en lista över de mest populära hundraserna så att du kan lära dig mer om deras behov, styrkor och utmaningar och hitta din bästa fyrbenta vän!

Läs mer om fler hundraser här