Passiv men hyperaktiv
Om syftet med passivitetsträning är att skapa en lugnare och mer balanserad hund, så är målet bra. Men tillvägagångssätten kan variera, och vissa förstärker snarare en stilla kropp men ett högfokuserat sinne. Hunden sitter som på nålar i väntan på varsågod och exploderar sedan som skjuten ur en kanon. Om det är resultatet du får av passivitetsträning, är det din hunds sätt att tala om för dig att detta är fel metod. Du bör istället satsa på sann och äkta avslappningsträning.
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan passivitet och avslappning för att kunna genomföra träningen på rätt sätt.
Skillnaden mellan passivitet och avslappning
Passivitet handlar om att en hund är stilla och inte utför några aktiva rörelser, medan avslappning är ett tillstånd där hunden inte bara är fysiskt stilla, utan även mentalt lugn och avslappnad. Detta är en viktig skillnad, eftersom en hund kan vara passiv (still) men ändå aktiv i sitt sinne, vilket innebär att den kan vara spänd eller orolig trots att den inte rör sig.
Tecken på passivitet och hög mental anspänning
- Hundens kropp är stilla, men huvudet är högt eller tittar intensivt omkring sig.
- Ögonen är uppspärrade, blicken flackar eller fokuserar på något.
- Öronen är uppresta, spända och lyssnande.
- Andningen kan vara snabb eller ytlig.
- Mungiporna är strama och korta.
- Hundens kropp är stilla men spänd.
- Hunden blinkar snabbare, långsammare eller mer sällan än vanligt.
- Hunden piper eller gnäller.
- Hunden riktar snabbt sitt intresse mot ljud, synintryck eller dofter i omgivningen.
- Efter övningen är hunden snabb på att ge sig iväg och energin är hög.
Tecken på verklig avslappning
- Hunden har en neutral eller baktung kroppshållning.
- Hunden vill gärna sätta eller lägga sig ner.
- Hundens kropp är mjuk och ledig.
- Andningen är jämn, lugn och djup.
- Öronen är avslappnade.
- Ögonen är avslappnade, hunden tittar sig lugnt omkring.
- Hundens mungipor är långa och mjuka.
- Hunden blinkar i vanlig takt och frekvens.
- Svansen är avslappnad, hänger eller rör sig långsamt.
- Hunden är tyst.
- Hunden noterar saker i omgivningen men orienterar sin uppmärksamhet mot dem långsamt.
- Efter övningen vill hunden gärna vara kvar hos dig, rör sig långsamt ur läget i ett sansat tempo.
Avslappning är en dynamisk förmåga
Att kunna slappna av är en dynamisk förmåga i oss alla, hund som människa. Övar vi och hundar på närvaro, djupandning, ledigt kroppsspråk och kroppskännedom blir vi allt bättre på att varva ner. Vi kan ta saker med större ro och impulskontrollen att agera på stimuli omkring oss dämpas.
Därför är avslappning rätt väg att gå
För att en hund ska vara avslappnad på riktigt vill du hjälpa din hund att uppnå en emotionell och mental rofylldhet utöver en stillhet. Att träna hunden att vara avslappnad ger din hund redskap som hjälper den att hantera stress mer effektivt och ta omvärlden med ro. Hunden får en förmåga att hantera förändringar i sin miljö, blir mindre benägen att reagera överdrivet på stressiga situationer och är allmänt mer balanserad och trygg.
Hur avslappningsträning går till, 6 enkla steg
Din hunds förmåga till avslappning börjar med dig och hjälp av upplägget du skapar. På sikt försvårar du gradvis övningen och varierar miljöerna ni övar i.
- Börja i en lugn miljö: Välj en plats din hund känner sig trygg i, fri från distraktioner. Det kan vara i hemmet, på en lugn plats i trädgården eller på en promenad i ett lugnt område.
- Börja med din egen avslappning: Sätt dig intill hunden (hellre än bakom eller stå över). Varva ner, andas lugnt och djupt, gärna ljudligt så att din hund hör. Lägg på mjuk, taktil beröring. Gärna repetitiva mönster över din hunds kropp. Ta bara på ställen din hund uppskattar. Om din hund vill gå ifrån dina händer är det okej. Tvinga inte på din hund en beröring som inte är önskad, då blir det ju svårare att slappna av.
- Beröm och njut av stunden: När din hund kommer till ro, tar ett djupare andetag, sätter sig självmant, lägger sig eller blir mer avslappnad i sin kropp - säger du ett dämpat och lugnt “Så duktig du är”. Var kvar i känslan med din hund, om din hund är avslappnad är inte att fortsätta promenaden en belöning. Så bara var ett tag. Avsluta sedan övningen utan att säga “varsågod”, gå bara lugnt vidare på promenaden eller släpp dina händer från hundens kropp och gör något annat om ni övar inomhus.
- Lägg signal på sinnesstämningen: Säg gärna “Lugn och fin” eller något liknande när din hund kommit till ro. Du etablerar då en verbal signal du kan använda för att hjälpa hunden hitta samma centrerade närvaro, i situationer det kan behövas. Det handlar inte om att kommendera hunden till stillhet, bara vänligt påminna om att det är okej att slappna av.
- Öva i olika miljöer: För att generalisera hundens förmåga till flera olika sammanhang kan du börja introducera övningen i olika miljöer. Börja med lugna platser och öka gradvis till mer störande miljöer som exempelvis en park, intill en fotbollsplan, på kurs, eller i närheten av andra hundar eller människor.
- Om din hund “krånglar”: Om din hund vankar av och an i kopplets längd, skäller, gräver eller har svårt att komma till ro - börja öva i en enklare miljö och repetera det ofta innan du tar dig till den miljön som var svår för hunden. I den miljön övar ni sedan i korta pass, några sekunder räcker bra som start, och se till att din hund är rastad och motionerad som start. Med tiden kan du öva med en mer uppspelt hund, men börja enkelt för att skörda framsteg.
Försvårande moment och miljöträning
En viktig del av avslappningsträningen är att successivt ta med den i till mer utmanande miljöer och situationer. Detta kan göras genom att:
- Addera ljud: Öva hemma men låt datorn eller mobilen spela upp ljud som din hund tycker är lagom lockande, som hundar som leker, fåglar som kvittrar, folk som pratar eller katter som jamar. Sänk volymen till en nivå som gör att din hund lyckas slappna av.
- Öva kring lockande dofter: Ni kan även öva i skogen, kanske kring viltdofter eller på en plats du upplever att din hund uppslukas av dofter. Börja en bra bit från platsen och jobba er gradvis närmare. Låt din hund nosa efter övningen, som en belöning.
- Lägg till naturliga distraktioner: Träna i miljöer där ljud eller rörelse förekommer. På bussen, ett torg, i en park, eller en bra bit från en hundrastgård med lekande hundar eller intill en lekplats med barn. Detta ökar hundens förmåga till avslappning kring distraktioner.
- Träna i längre perioder: Gradvis ökar du tiden du och din hund är avslappnade tillsammans. Börja med några sekunder om du har en vildsint typ och öka till minuter, bygg upp det successivt. Det är viktigt att inte öka tiden för snabbt, då det kan skapa frustration.
Hur man ser om träningen har effekt
För att avgöra om träningen ger långsiktig effekt observerar du din hunds reaktioner och beteende över tid. En hund som har lärt sig att vara avslappnad kommer att kunna hålla sig lugn i fler och fler miljöer och kring de störningsmoment ni övat på. Tecken på att träningen har god effekt är:
- Hunden visar en mer avslappnad hållning i fler miljöer, även där den normalt skulle ha svårt att koppla av.
- Hunden har lättare att fokusera på er träning eller din guidning överlag, då den inte distraheras av inre spänningar eller omvärlden lika lätt.
- Hunden kommer snabbare ner i varv när du påbörjar rutinen eller säger din signal för avslappning.
- Hundens förnuft och eftertanke hinner spela in innan hunden impulsivt reagerar på saker som händer i omgivningen.
Kan det finnas andra orsaker till ivern?
Innan du börjar avslappningsträna din hund är det viktigt att utesluta andra orsaker till hundens iver, framfart eller stress. Råder en understimulans kan ingen avslappningsträning i världen lösa läget, då behöver motion och mental träning göra sitt. Ibland är orsaken bakom stress sjukdom, smärta, rädsla eller överstimulering och då behöver det åtgärdas innan avslappning står på schemat.
Andra gånger är det du, som matte eller husse, som har svårt att slappna av. Om du är spänd som en fiolsträng, andas kort och ytligt, är snabb i dina rörelser eller låter skyndsam så kommer du inte kunna lotsa din hund till ro. Då behöver du först jobba på ditt eget lugn. Så identifiera och åtgärda eventuella underliggande orsaker innan ni övar på lugn.
Investera i din hunds hälsa
Målet med avslappningsträning är att hjälpa hunden att ta världen med ro. Det förbättrar hundens allmänna välmående, minskar stress och gör det enklare för dig att kommunicera, guida och hantera din hund till vardags. Så satsa på sann avslappningsträning – din hund kommer att tacka dig för det!