När det sedan handlar om utbildning så kan vi börja med hundförarens bakgrundskompetens. För att kunna arbeta med detta behöver man som hundförare en utbildning med den målgrupp du tänkt dig arbeta med. Du som hundförare kan tänka att för att du ska få pengarna värd sin investering så behöver du planera för helheten och inte bara hundens utbildning. Du utgår alltid ifrån din profession och därefter arbetar du med din hund. En undersköterska arbetar med sin sociala tjänstehund i sitt yrke som undersköterska på sitt sätt likväl som att läraren arbetar på sitt sätt med sin sociala tjänstehund i klassrummet.

Att arbeta med vuxna eller äldre tillsammans med din hund

För att kunna arbeta på ett särskilt boende för äldre så behöver du ha en utbildning för att arbeta med äldre. Det innebär alltså att för att du ska kunna besöka ett boende för äldre som kanske har drabbats av demens så behöver du som hundförare kunskap om äldre med demens. Det handlar både om deras fysiska och kognitiva förmågor. Det är svårt att ta med sig hunden in i ett sammanhang om man inte förstår riskerna med det. En dement person kan skifta i humör snabbt, det kan bli våldsamt och du som hundförare kan behöva parera både en person som är oberäknelig i sitt beteende och samtidigt skydda hunden. Det kan också finnas medicinsk utrustning eller ännu farligare, medicin liggandes på golvet eller i soffor där hunden ska arbeta. Med kunskap om åldrande och de sjukdomar och behov som man har när man är äldre, blir din hundförarroll enklare och mer kvalitetssäkrad.

Att arbeta med barn tillsammans med min hund

I arbetet med barn så finns det också en del risker att ta hänsyn till. Barn är oberäkneliga också, de är dessutom snabba. I arbetet med barn tillsammans med hund är det samma tänk här att du ska ha utbildning för den målgrupp du ska arbeta med. Ska du in i en förskolegrupp och arbeta med en hund behöver du ha kunskap om hur man möter en grupp barn i den åldern. Hunden kan ganska snabbt bli illa utsatt om man inte känner till hur man ska planera en sådan insats.

Utbildningsnivå utifrån din profession

  • Besökshund - För dig som har enstaka enklare kurser i demens exempelvis som vårdbiträde eller liknande så kan du ta en utbildning i hundunderstödd aktivitet. En enklare form av insats som bygger på motivation, glädje och livskvalitet.
  • Besökshund med barnbehörighet – Du som har en utbildning som barnskötaren kan du utbilda dig i hundunderstödd aktivitet med barn.
  • Skolhund – Du som har en utbildning till lärare eller en examen i pedagogik på högre nivå kan utbilda dig i hundunderstödd pedagogik.
  • Vårdhund/Terapihund - En läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut eller motsvarande kan välja att utbilda sig i hundunderstödd terapi.
  • Psykoterapihund – En psykoterapeut, socionom eller samtalsterapeut kan välja att utbilda sig i hundunderstödd psykoterapi.

För att förstå hur utbildningsnivåerna är uppbyggda kan man läsa in sig på den internationella branschorganisationen IAHAIO (International association of Human-Animal Interactions Organisations). Sammanfattningsvis så utgår man från sin profession och därefter utbildar man sin hund utifrån det tema/målgrupp man har tänkt att arbeta med.