Intervju med Sveriges bästa junior handler

Många års träning och erfarenhet ledde Sara till toppen. 2014 vann hon SM i junior handling. Här berättar hon om resan dit och om den spännande upplevelsen av Crufts, dit SM-titeln tog henne.

I december 2014 stod Sara Cansund i ringen med en lånad newfoundlandhund på Stockholm hundmässa och hörde hur speakern ropade upp hennes namn. Det osannolika hade skett. Hon hade vunnit SM i junior handling.

– Än idag får jag flashbacks från den dagen. Jag hade som mål att bli placerad, men att vinna, det hade jag aldrig trott. Det var helt otroligt! Saras röst bubblar genom telefonluren när vi talas vid. 

Det började egentligen 18 år tidigare. När Sara föddes in i ett samojeduppfödningshem. 

– Mamma började med kenneln 1989, sju år innan jag föddes. Det har varit så härligt att växa upp med hundar. Valparna sprider så mycket glädje och det är så roligt att följa dem när de växer upp, berättar Sara.

Tävlat sedan tio års ålder

Saras hundintresse har alltid varit stort och så fort hon fyllt tio började hon tävla i junior handling. Hundsporten junior handling riktar sig till ungdomar mellan 10 och 17 år och påminner om utställning, men i junior handling är det samspelet mellan handlern och hunden som är det viktiga och som bedöms. Domarna tittar på hur handlern enkelt får fram hundens bästa detaljer, både utseende och rörelser. Det är just Saras tidiga start med hundsporten som hon tror lett till hennes framgångar.

– Jag har fått mycket stöttning längs vägen. Genom att börja tidigt har jag haft tid att visa många olika hundar genom åren och det tror jag har varit avgörande för mig. Mitt råd för alla som vill börja med junior handling är att börja tidigt och våga chansa genom att låna andras hundar. Man är alltid tryggast med sin egen hund, men det är med andras man lär sig! Vågar man inte chansa kan man inte vinna, säger Sara och tillägger att det var ju precis det hon gjorde. 

Träffades på morgonen - mästare på kvällen

Hunden Sara vann SM med fick hon träffa för första gången samma morgon som SM gick av stapeln. Det gick hem. Som vinnare av SM fick Sara åka till Crufts, den ärofyllda utställningen i Birmingham i mars i år. Efter diverse incidenter på vägen dit, (ett flygplan som var försenat, en buss som missades, en resväska som gick sönder…) stod Sara till slut i den gigantiska mässhallen. Alla tävlande hade fått önska två raser att ställa en månad innan tävlingen och Sara blev tilldelad en riesenschnauzerhane på 18 månader. 

– Jag fick känna på honom en halvtimme innan tävlingen och det kändes toppen. Så skönt med en bra hund, minns jag att jag tänkte, berättar Sara. 

Dessvärre visade det sig snart att tiken framför Sara och hennes hane löpte och hennes hund blev som tokig. Till slut blev hon ombedd att lämna ringen och hon blev istället tilldelad en nio år gammal Golden Retriever, som hon aldrig tidigare fått känna på. Trots detta gick det oerhört bra för Sara, av 45 deltagande kom hon topp tio!

– Jag är så nöjd med resultatet och att få komma till Crufts var jättehäftigt. 

Nu har Sara nått den ålder då inte längre får tävla i junior handling. Nu kan hon enbart fokusera på att ställa raser, något hon anser vara ganska skönt. Jag frågar henne vad hon tror om framtiden, vad hon gör om tio år. 

–Jag är lite sugen på att bli polis. Kanske blir jag hundförare. Eller så har jag kanske egen kennel, eller hjälper mamma med hennes och har en liten egen också. 

Oavsett vilket är det en sak som är säker, Sara är lång ifrån färdig med hunderiet.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg