Område: Häst Om Sto

Agrias Hästkalender: januari

Det är nu i januari du ska börja infria dina goda föresatser som hästägare. Vintern bjuder på både glädje och prövningar. Ena dagen kanske din häst får avverka sitt motionspass i kylande snöslask, för att nästa dag pu...

Agrias Hästkalender: februari

Härda ut – det är inte så långt till våren. För hästägaren är februari månad långt ifrån någon transportsträcka.

Föl- och ammajouren

För det mesta så går en fölning bra men ibland är tyvärr olyckan framme och stoet eller fölet överlever inte förlossningen eller tiden strax efter. Då kan det vara livsnödvändigt att känna till föl- och ammajouren.

Har du ett högrisksto?

Vissa ston löper högre risk än andra att få föl med nedsatt livskraft. Många gånger kan du som hästägare vidta effektiva motåtgärder. Detta förutsätter att du är medveten om att ditt sto är ett högrisksto.

Det dräktiga stoet

Att gå i väntans tider på att ett sto ska föla är mycket spännande. Medan du väntar på att tiden ska gå finns dock en hel del som du bör tänka på och förbereda.

Brunstproblem hos ston

Hur är det egentligen med ston, blir de oridbara och allmänt svårhanterliga under brunsten? Om detta handlar Ylva Hedbergs avhandling vid SLU.

Själva fölningen

Under fölningens första fas visar stoet ofta en viss oro. Hon är rörlig och svettas i många fall också. Det är under denna fas fostret intar förlossningsställning. Stoet bör ha lugn och ro, och stå under diskret obser...