Att hästen får arbeta allsidigt och inte bara tränas i dressyrrörelser eller hoppas över hinder är viktigt för att den ska hålla sig sund och stark hela livet. Om hästen arbetar ensidigt bryts den sakta men säkert ner, monotona rörelser som upprepas ofta skapar en belastning på vävnaden i kroppen vilket i sin tur ger förslitningsskador.

Många vanliga åkommor som exempelvis kotledsinflammationer, ryggömhet och allmänna hältor går att förebygga och undvika med varierad ridning. Naturbanan är ett utmärkt komplement till ridhuset eller paddocken och uppmuntrar dig som ryttare till variation då du behöver ta dig runt träd, stenar och andra element. Att inte rida för ensidigt är också viktigt ur andra synvinklar – att mest rida på en volt i höger varv gör att hästen blir sned samt olika stark i vänster och höger sida. Sist men inte minst blir den mentalt uttråkad.

Unghästar kräver längre tid för uppbyggnad

Yngre hästar jobbar lite hårdare i förhållande till sina grundförutsättningar för att stärka sig, bygga muskler och komma in i systemet. Den färdigvuxna och utbildade hästen har fått en god grundkondition och styrka och då kan man träna förhållandevis mindre, men genom kvalitet i arbetet behålla lydighet och prestationsnivå utan att slita på dem. I det uppbyggande arbetet är det väsentligt med variation och att undvika monoton ridning som sliter på hästen. Man kan jämföra med att vi människor drabbas av musarm utan att egentligen belasta armen med någon direkt tyngd, utan det är upprepningarna av samma rörelse som leder till förslitningsskador.

Vi vet att hästar mår bra av variation, omväxlande underlag och mental stimulans. Att
arbeta med hästen utomhus i naturen har flera fördelar och att väva in ridpass utomhus iveckoplaneringen ökar möjligheten att bygga långsiktigt hållbara och friska hästar. Det fina med naturbanan är att alla ryttare kan rida och tillgodose sig de positiva aspekterna för sig och sin häst oavsett vilken nivå och förutsättningar de har. Utgå från det naturen erbjuder - rid i en skog runt träd eller på ett fält runt höbalar. Hitta dina egna vägar.

Hästar som har en egen balans blir ofta mer hållbara och slipper många problem, med hjälp av naturbanan får både hästen och ryttare komma till ridning på ett naturligt vis och hitta sin balans.