Hos en proffsryttare är det vanligt att teamet runt hästarna, utöver veterinärer, hovslagare och tränare, även består av equiterapeut, sadelutprovare, massörer och många fler. För många hästägare kan det kännas både övermäktigt och onödigt att ha ett sådant stort team runt sig, men det finns fördelar även för dig som har en häst.

Det viktigaste när du skapar ditt team är att det består av personer som du känner dig trygg med och du litar på, personer som du vågar ställa frågor till, eller ringa en extra gång om du känner dig osäker. Här pratar vi om tre funktioner som är viktiga delar i ditt team.

Vikten av en hästintresserad veterinär

Det finns många duktiga veterinärer i Sverige, och ibland kan det vara svårt att veta vem du ska höra av dig till. Tänk på att den veterinär du vänder dig till när du har frågor som rör din häst, bör vara hästveterinär. Det behöver nödvändigtvis inte vara en specialiserad hästklinik du åker till varje gång, men personen ska absolut ha god kunskap om hästar, och det viktigaste är att du känner att ni får en god kontakt.

- Kontakten med sin veterinär handlar mycket om personkemi. Ta tid på dig och anlita en veterinär som du litar på och som är kompetent inom hästrelaterade frågor. Du ska absolut våga fråga, känna att du får raka svar och aldrig tycka att en fråga är för dum för att ställas. Gör du det skulle jag byta veterinär, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Välj rätt hovslagare

Välskötta, fina hovar spelar en avgörande roll i vår strävan efter friska, hållbara hästar. Men hur vet man att hovslagaren gör ett bra jobb och vilken roll spelar skoningen för att undvika hältor?

- Det finns flera duktiga hovslagare, men många gånger kan hästägaren kräva ett större engagemang. Exempelvis bör hästen visas i rörelse både innan och efter skoningen för att säkra hovens balans och att hela hoven är i marken när den landar. En ambitiös hovslagare följer upp förändringar över tid, och ser till att hästens hov är i balans, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Från ryttarens sida krävs närvaro och en bra dialog med hovslagaren – berätta vad din häst används till och låt även hovslagaren ta del av hästens utbildning. Det är inte bara av egna skäl du som hästägare bör vara närvarande vid en skoning, om hovslagaren är ensam i stallet och det uppstår problem kan det vara direkt farligt. Försök därför i största möjliga mån att alltid närvara vid skoning.

Rid för en instruktör

Oavsett om du vill eller inte vill tävla med din häst så är det en bra idé att rida för en kunnig instruktör.  När du letar efter instruktör så kan det vara en bra idé att rida för flera olika för att hitta rätt person just för dig och din häst. Rätt tränare för dig och din häst hjälper er att utvecklas som ekipage och vägleder er framåt på ett hållbart och långsiktigt sätt.

- Att rida kontinuerligt för en instruktör hjälper både häst och ryttare att hamna rätt i sitt ridarbete och är en viktig funktion, inte bara för ekipagets fortsatta utveckling utan också för en frisk och hållbar häst. Här är det viktigt att du väljer en instruktör som förutom att vara kunnig också är en bra matchning för dig som ryttare så att du känner tillit för denne. Du måste vara öppen och mottaglig för instruktörens synpunkter och inte känna dig kritiserad när instruktören försöker vägleda dig vidare.  Att rida för en instruktör är inte bara nyttigt, det blir också roligare att rida, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Många fördelar med ett team

Det finns många fördelar med att arbeta i team runt sin häst - ett bra team samverkar över gränserna och skapar på så sätt rätt upplägg för en hållbar och frisk häst.  Personerna i ditt team har olika expertisområden och kompletterar därför varandra om ett problem uppstår, och kan då diskutera med varandra om ett problem uppstår för att hitta rätt lösning för hästen.