Pälssättningen hos en häst styrs i första hand av att ljuset minskar då dagarna blir kortare, och i andra hand av att temperaturen minskar.

Vad kan jag göra för att min häst inte ska sätta så mycket päls?

Det finns självklart genetiska skillnader mellan olika hästar och raser - vissa sätter mer päls och andra mindre. Det du kan tänka på är att en häst sätter mindre päls om den:

  1. har på sig täcke
  2. får mycket foder - fodringsintensiteten styr
  3. du använder dig av ett ljusprogram så att hästen upplever dagarna som längre

- Du kan komplettera ljuset i stallet med ett ljusprogram på timer - lysrörsbelysning går bra. Ställ in tiden så att den går igång tidigare på morgonen och släcks senare på kvällen än vad dagsljuset når, säger Karin Morgan.

När ska jag klippa min häst?

- Jag tycker att en lagom tidpunkt att klippa sin häst är i slutet på oktober eller början av november och därefter klippa den en, två eller möjligtvis tre gånger per säsong - det beror helt på vad du gör med din häst. En tumregel är att inte klippa hästen när den fäller. Då kan du störa pälssättningen och hästarna blir dessutom lite trötta och nedsatta när de fäller.

Hur vet jag om min häst fryser och behöver täcke?

- Om en häst fryser skakar den och pälsen reser sig. Det som kan vara bra att tänka på är att hästar har ett annat spann än människor kring vilken temperatur som känns bekvämt för dem att vistats i. En människas idealtemperatur om hen står utan kläder är + 28 grader, att jämföra med en häst vars idealtemperatur ligger runt 0 grader beroende på hur mycket foder de äter.

- Hästar är väldigt bra på att reglera temperaturen genom att öppna och stänga blodkärlen om det blir för kallt eller för varmt, för att på så sätt släppa ut eller hushålla med värmen. De har ett spann på cirka 20 grader celsius där de mår bra, detta spann varierar mellan olika hästraser men för de flesta ligger det mellan 0 - 20 grader.

- En bra tumregel är att om du klipper hästen och lägger på ett termotäcke så motsvarar det den isolering du tagit bort. Tänk också på att lager på lager-principen inte fungerar på hästar - det hjälper alltså inte att lägga på fler täcken för att värma hästen mer. Detta då tyngdkraften gör att de luftspalter som uppstår och värmer när exempelvis en människa har flera lager kläder på sig försvinner. De stillastående luftlagren trycks istället ihop om man lägger på flera täcken och det undre täcket förlorar sin funktion då det trycks ihop av tyngden av det övre täcket, säger Karin.

Men vilken typ av klippning ska min häst ha?

- Hur du väljer att klippa din häst beror på vilket användningsområde den har. Om du exempelvis rider och tränar mycket inomhus så är det en fördel med en helklippt häst. Har du däremot en vanlig ridhäst som ska klara att gå ute en hel dag i hagen eller om du har ridskolehästar, då skulle jag rekommendera en halvklippning eller jaktklippning.

- En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är hur hagen ser ut - finns det vindskydd och skog så att hästen kan komma undan nederbörd och vind? När det blåser förlorar hästar värmen dubbelt snabbt, och regnar det så förlorar de värmen tre gånger så fort som vanligt, avslutar Karin Morgan.

Tänk på det här när du klipper din häst:

  • Om det är första gången du klipper en häst, ta gärna hjälp av någon med erfarenhet - det kan vara svårt att få till klippningen. 
  • Se till så att hästens päls är ren och torr innan du sätter igång.
  • Om hästen är ovan vid att bli klippt är det bra om hästen får chans att vänja sig vid ljudet från klippmaskinen. 
  • Håll klippmaskinen platt mot hästens päls. Klipp alltid mothårs. 
  • Var extra försiktig om/när du klipper hästen under magen och vid bakbenen. Om du klipper hästen mellan frambenen, där det finns mycket lös hud, är det viktigt att släta ut huden för att inte skära hästen. Det kan hjälpa att lyfta ena frambenet, be gärna någon om hjälp med det. 
  • Kör inte klippmaskinen för länge, då den lätt blir varm. Ta paus och låt maskinen svalna om den känns het. 
  • När du är klar med klippningen, borsta av hästen med en borste och fixa till pälstussar som du kan ha missat. 
  • Glöm inte att rengöra maskinen efter användning. Det kan även vara en bra idé att olja in skären så att de är redo inför nästa klippning.