Christina Wetterberg är sekreterare i Svenska Frieserhästföreningen, där man absolut ser en ökad efterfrågan.

– Inte minst märker vi av hästbristen i föreningens sociala medier. Där är det många som har svårt att hitta häst, de funderar på import och ber om råd, berättar hon.

Friesern är en relativt ny ras på den svenska marknaden, för tio år sedan fanns det bara några hundra individer i Sverige.

– Även om intresset för frieserhästar har ökat kontinuerligt upplever jag att det är en ”peak” just nu. Rasen har blivit mer känd och efterfrågad, vi har kanske 10–15 uppfödare i Sverige och de gör ett fantastiskt jobb. Men tillgången har inte hängt med efterfrågan, säger Christina Wetterberg.

Annonserar på svenska sajter

I frieserhästens ursprungsland Nederländerna finns en omfattande avel och den huvudsakliga importen sker därifrån.

– Vi ser att holländarna har börjat annonsera på svenska salusajter, vilket är ett tecken på att de märker ett ökat sug från Sverige. Ofta står hästen i Nederländerna och den svenska köparen sköter själv importerandet.

Christina Wetterbergs råd till dig som inte har jättestor erfarenhet är att i första hand leta häst i Sverige.

– Många försäljningsstall i Nederländerna är superseriösa, men alla är det förstås inte. Det är alltid en chansning att köpa häst, men du vet ännu mindre vad hästen har varit med om när den står i ett annat land. Vissa köper till och med häst osett, det har jag svårt att förstå. Då måste du i så fall känna uppfödaren mycket väl och lita på personen till hundra procent.

Kan utveckla sommareksem

Hon har själv erfarenhet av tre frieserköp, varav ett skedde i Nederländerna. Den hästen har tyvärr fått problem med sommareksem, vilket inte är helt ovanligt. De importerade individerna kan vara överkänsliga mot svenska knottbett och symtomen debuterar först i Sverige.

– Min häst kom i april, jag märkte av eksemen på senhösten och så blommade det ut på allvar året efter. Han får fruktansvärd klåda och måste skyddas under sommarhalvåret. Det är givetvis inte alla importer som utvecklar eksem men det är få av de svenskfödda hästarna som drabbas, säger Christina Wetterberg.

En annan utmaning är att vissa importerade hästar kan vara stressade inledningsvis, det tar tid för dem att lära känna sina nya liv och att komma till ro.

– De har en annan hästhållning i Nederländerna, i stallet jag köpte min häst från gick de mer eller mindre bara i hage på sommaren. Dessutom var stallet hopbyggt med ridhuset, så hästarna kom inte utanför dörren ens på väg till träning. När han kom till mig i april hade han inte sett dagsljus på ett halvår.

Låt hästköpet ta tid

Christina Wetterbergs råd är att kontakta flera referenser som har erfarenhet av uppfödaren eller försäljningsstallet, samt att skapa en relation till uppfödarna. När du provrider, var helst på plats antingen flera gånger eller under ett par dagar i sträck. Se säljarna rida, rid själv, umgås med hästen och ställ massor av frågor.

– Det gäller att lägga tid, underskatta inte vikten av att studera hästen i sin hemmamiljö. Hur hanteras den, är säljarna bryska eller mjuka?

I Nederländerna är ryttare ibland ganska tuffa i sin ridning, hästen kan ha gått inspänd utan möjlighet att använda ryggen optimalt.

– Friesern är högrest och har en ståtlig hals. Viktigt för hållbarheten är att den även jobbas lågt och får sträcka halsen framåt-nedåt med bakbenen under sig, det är inte säkert att den häst du köper är utbildad så, påpekar Christina Wetterberg.

Slutligen poängterar hon att frieserhästen är en härlig och godmodig ras, med ett fantastiskt psyke.

– Trots att min importerade valack inte hade gått i hage med andra var det inga som helst problem att släppa ihop honom med stallkompisarna. Frieserhästar är väldigt nyfikna och sociala både med människor, hästar och andra djur!

Läs mer om Agria Djurförsäkrings importstatistik