Hej Christina Risshytt Collman, du är marknadsansvarig och en av eldsjälarna bakom Stall Kungsgården. Berätta, vad är det ni inviger?

– Stall Kungsgården är ett centrum för hästunderstödd terapi, lärande och aktivitet som drivs i stiftelseform utan vinstintresse. Vid sidan av konkreta insatser för barn och unga, både de som kommer hit via kommuner eller skolor och på privat initiativ, är tanken att det ska bedrivas forskning och annat utvecklingsarbete på anläggningen.

– I ett av de projekt som redan har kommit i gång, i samarbete med Ekerö kommun, deltar barn och unga med problematisk skolfrånvaro. Vi tillhandahåller undervisningslokaler och hästunderstödda aktiviteter medan kommunen ansvarar för elevens väg tillbaka till vanlig skola. Till projektet ”Skolnärmande med häst” är även två forskare från Malmö universitet knutna, som utvärderar metoden och samverkansformen.

Hur har ”resan” fram till invigningen sett ut?

– Min kollega Pia Tillberg, som är verksamhetsansvarig vid Stall Kungsgården, är legitimerad fysioterapeut och certifierad av Organisationen för hästunderstödda insatser (OHI). Hon såg tidigt potentialen i att använda hästar och stallmiljön inom ramen för sin profession, och var med och grundade stiftelsen. Själv har jag jobbat som konsult och projektledare inom hästnäringen, samt med hästfrågor på kommun- och myndighetsnivå.

– Vi fann varandra och fick pengar från Allmänna arvsfonden för ett treårigt informationsprojekt, med syfte att sprida forskningsbaserad kunskap och goda exempel på hästunderstödda verksamheter. I den vevan tog vi hjälp av Olof Karlander, i dag ordförande i Stiftelsen Hippocampus, och konstaterade gemensamt att Sverige behövde ett kunskapscentrum för hästunderstödda insatser.

– Det finns så mycket bra initiativ, verksamheter och eldsjälar runt om i landet, men många jobbar ensamma och har svårt att få det att lyfta. Bland annat saknas fortfarande de ersättningsstrukturer som behövs. Tanken om en fysisk bas för stiftelsen växte fram och på den vägen är det!

Varför är forsknings- och utvecklingsdelen så viktig?

– En bärande tanke är att Stall Kungsgården ska kunna bidra med kunskapsutveckling och informationsspridning, det behövs projekt som går att beforska och utvärdera nyttan med. Detta så att offentliga verksamheter runt om i landet kan avgöra hur hästunderstödda insatser kan vara en resurs i samhället, när det kommer till livskvalitet och hälsa.

– Vi behöver sprida kunskap om den evidens som finns. Vissa barn med funktionsnedsättning kan i dag få hästunderstödd fysioterapi som behandlingsform genom habiliteringen, men det varierar mellan regioner. Pia och stiftelsen har länge haft en inriktning mot barn inom autismspektrumet, alltså med neuropsykiatriska diagnoser. De beviljas oftast inte hästunderstödda insatser, trots mycket stöd i forskningen.

Tillbaka till anläggningen, det tidigare stallet har alltså renoverats?

– Ja, vi har tecknat ett tioårigt hyreskontrakt med Ståthållarämbetet som förvaltar Kungsgården, det handlar om lokaler och cirka sex hektar mark. Verksamheten gynnas väldigt mycket av att stallet är så tätortsnära, det är viktigt för tillgängligheten. Kungsgården ligger intill Drottningholms slott, läget är stadsnära samtidigt som det är väldigt lantligt.

– Vi har blåst ut stallet och byggt om, nu är det skräddarsytt för verksamheten och personer med funktionsnedsättning. Det finns tusen detaljer att tänka på, inte minst för att skapa god framkomlighet. Vi har anpassat stallgångar, dörrar, toaletter, omklädningsrum och har byggt ramper.

Stall Kungsgården utvändigt.

Stall Kungsgården invändigt.

Vilka är hästarna i verksamheten?

– För tillfället har vi fem hästar, det är fyra ponnyer och ett svenskt halvblod. Samtliga har ridskolebakgrund, de är antingen pensionerade på grund av ålder eller för att de av någon anledning har ”sagt upp sig”. Vissa hästar trivs inte på en vanlig ridskola eller så håller de inte, men de kan fungera jättebra hos oss.

– Vi har även en åsna, Matteo, som är vår maskot. Han är riden och körd och ska därmed kunna gå i verksamheten. En rolig sak med honom är att han är extremt förtjust i barn, men han är ganska avmätt gentemot vuxna besökare.

Hur går insatserna till?

– De hästunderstödda aktiviteterna handlar mycket om samspel och kommunikation mellan häst och människa, där hästen blir en slags brygga. Men de bygger också på fysisk aktivitet och rörelse. En mamma till en flicka med social problematik berättade för mig att dottern sagt: ”Med hästar känner jag mig trygg, för de låtsas inte.” Det ligger mycket i det.

– Verksamheten är många gånger lågintensiv med mycket skritt, vi är i skogen så mycket det går. Vissa av ungdomarna har ridskolebakgrund, då blir det lite mer ridbaneridning, men vi är ingen ridskola där man utvecklar ridningen i sig. Hästarna går givetvis mycket i hage och så hålls de i trim av personal och volontärer. Deras välmående har högsta prioritet.

Till vänster Stall Kungsgårdens åsna Matteo, till höger verksamhetsledaren Pia Tillberg som får en kram.

Finansieringen av Stall Kungsgården, kan du berätta om den?

– Hela investeringen i ombyggnaden, cirka elva miljoner, är finansierad med externa medel. Det handlar om stöd från Allmänna arvsfonden och andra stiftelser, samt från företag som Agria Djurförsäkring och ATG. Flera bidragsgivare stöttar oss även med visst rörelsekapital under uppbyggnaden, vilket vi är oändligt tacksamma för.

– Vi kan inte täcka de faktiska kostnaderna med deltagaravgifter, de hästunderstödda insatserna får inte bli för dyra för de familjer som kommer hit på privat initiativ. Därmed måste vi klara delar av finansieringen genom externt stöd och det är otroligt viktigt att få till avtal med offentlig sektor.

– Sådan här verksamhet går inte att bedriva i stora grupper, det är personalintensivt och behövs individuella anpassningar. Samtidigt leder fysisk och psykisk ohälsa till stora samhällskostnader. Vi på Stall Kungsgården är med stöd av forskningen övertygade om att hästunderstödda insatser, i längden, innebär vinster. Inte bara för individer och familjer, utan även för samhället i stort.

Hur ser er framtidsdröm ut?

– Den här anläggningen ska sjuda av liv med fullt av verksamhet för barn, unga och vuxna! Det kommer att vara direkta hästaktiviteter men också utbildningar, konferenser och forskning – vi har en anläggning med väldigt många möjligheter. På lite längre sikt är en dröm att ha en egen skola på Stall Kungsgården, med hästunderstödd undervisning för elever som behöver en annan miljö eller ett annat sammanhang.

– I och med den här fina anläggningen får vi en unik situation, det ger oss ett ansvar att förvalta. Vi hoppas att Stall Kungsgården ger ringar på vattnet som sprids över landet. Att vi kan bidra till att ge hästunderstödda insatser en bredare legitimitet och därmed bättre möjlighet till offentlig finansiering.

Hästunderstödda insatser

  • Hästunderstödda insatser (HUI) är ett paraplybegrepp som omfattar terapeutiska, lärande och hälsofrämjande aktiviteter för personer i behov av stöd i sin livssituation, med hästen och dess miljö som resurs.
  • HUI berör hela människan genom den unika kombinationen av fysisk aktivitet, kognitiva utmaningar, social interaktion och känslomässigt engagemang.
  • Det finns vetenskapligt stöd för att hästunderstödda insatser påverkar kroppsfunktion, kroppsstruktur, aktivitetsförmåga och delaktighet på ett positivt sätt.

Läs mer på: www.stallkungsgarden.se

Om Agrias hållbarhetsarbete