Julpynta säkert med naturmaterial

Många hästägare vill göra fint i stallet inför julen. Och visst är det härligt att sprida helgstämning i mörkret, men den mysiga känslan kan snabbt försvinna om man inte ser upp för risker med farliga växter och material som hästen kan skada sig på. 

För att vara på den säkra sidan är det bra att sikta in sig på naturliga material som hästen kan äta och röra vid utan att skada sig. Dekorationer av gran- och tallris är lätta att göra själv, luktar gott och ger en ombonad känsla. Äpplen, apelsiner med kryddnejlikor, knäckebröd och pepparkakor i röda band ger julstämning utan att vara farligt. Eller varför inte göra egna julprydnader av hästens hö eller halm?

Se upp för idegranen, som också är fint vintergrön, men direkt livsfarlig för hästar. Jämfört med en vanlig gran är den liten, busklik och saknar kottar. Den har små röda bär och platta, skaftade barr som är mörkgröna.

Varning för brandrisk

Levande ljus och tomtebloss är givetvis bannlysta i stallet och dess närhet, men inte heller vanliga elektriska ljusstakar, julstjärnor eller liknande bör användas i djurutrymmen. Till synes oskyldiga ljusslingor är inte att lita på i en fuktig miljö utan riskerar att kortslutas med hög brandrisk som följd.

Undvik glitter och julgranskulor

Undvik också glitter och julgranskulor som kan hamna i hästmagen och skapa stora problem som kolik och i värsta fall djursjukvård med buköppning. Julgranskulor av glas kan ge fula skärskador om de går sönder - om hästarna får tag i en julgranskula som sedan krossas och hamnar i krubban kan det ge djupa skärsår på tungan och mulen som följd.

När julen är över brukar hästarna uppskatta om vinterhagen piggas upp med en plundrad julgran som de kan sysselsätta sig med.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg