Havrefoder till häst

Extra pigga hästar eller bara jobbigt för matsmältningen med havre? Vi listar för- och nackdelar med havre som foder till häst.

Havre som kraftfoder

Havre sägs göra hästen extra pigg och jämfört med andra spannmål, såsom exempelvis korn, är den lättare för hästen att smälta. Havre är det vanligaste kraftfodret för hästar och har en bra sammansättning av protein, energi, växttråd och fett. Tillsammans med hö och mineraler räcker det som kraftfoder för de flesta hästar.  Havre kan ges hel, klippt eller krossad. Hel havre är bra eftersom hästen då får tugga ordentligt och får en riklig salivproduktion. Om hästen inte kan tugga ordentligt finns det en risk att havren bara går igenom tarmarna som hela kärnor utan att tas upp i kroppen. Om du hittar mycket i havre i hästens gödsel kan det vara bättre att byta till krossad havre. Den typ av havre som passar hästar allra bäst är högfettshavre, den har dessutom högre fiberhalt än annan havre.

- Glöm inte att dra ned på kraftfodergivan när din häst är konvalescent eller vilar av annan anledning, säger veterinär Charlie Lindberg.

För mycket stärkelse?

En del hävdar dock att havre är påfrestande för hästens matsmältningssystem eftersom det innehåller mycket stärkelse och rena frön. Gräs, som är hästens naturliga föda, innehåller mycket mindre stärkelse och hästen har därför bara en liten produktion av det enzym som bryter ner stärkelse. Jämfört med andra spannmål innehåller dock havre minst stärkelse. En del hästägare tycker dock att deras hästar blir för heta med havre som foder.

- De flesta hästar i normalt arbete klarar sig utmärkt på ett bra, välbärgat grovfoder av hög hygienisk kvalité, som kompletteras med ett mineralfoder, säger veterinär Charlie Lindberg.

Hygienråd

Det är viktigt att tänka på hygienen vid utfodring eftersom hästen kan bli sjuk om den får i sig dåligt foder. Om havren verkar dålig med exempelvis mögel, missfärgning, slem eller dåligt lukt – släng den. Mögel kan vara skadligt för både häst och människa. Havren ska vara torr och fri från klumpar, damm och dålig lukt.

På SVA kan du läsa fler råd om hygien och utfodring

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg