Hästarna tog plats i riksdagen

Agrias Stefan Fur var en av sju inbjudna talare under årets Hästriksdag.

Hur kan hästar skapa fler arbetstillfällen, kan hästarna bidra till att stärka integrationen och vilka utmaningar har egentligen hästnäringen? Det var några av de ämnen som togs upp i Sveriges riksdag på onsdagen, när Hästriksdagen samlade hästmänniskor från hela landet. 

Under de senaste tio åren har riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) kallat till Hästriksdag ett flertal gånger och den 11 maj var det dags igen. Sju representanter från hästnäringen fanns på plats för att tala inför ett 60-tal åhörare - lokala politiker och riksdagspolitiker, representanter från myndigheter och organisationer, och hästföretagare.

Temat för årets Hästriksdag var hästnäringens utmaningar och möjligheter, med fokus på jobb, tillväxt och integration.

- Vilka förenklingar och förbättringar krävs för att de över 30 000 årsarbeten som i dag finns inom hästnäringen, ska bli ännu fler? Hästen skapar jobb, men hur kan hästen skapa ännu fler jobb? Det här är en arena för hästsverige, det är viktigt att vi samlas och får komma till tals, inledde Cecilia Widegren. 

Passion för hästen

Ett ord som nämndes tidigt och som återkom under dagen var passion, att det oftast finns en stor passion för hästen i hästnäringen. 

- Det brinnande intresset finns inte på så många andra ställen, konstaterade Elisabeth Svantesson (M), tidigare arbetsmarknadsminister.

Därefter tog representanterna från de olika delarna av hästnäringen vid - först ut var Jordbruksverkets generaldirektör Lars Denneberg, som pratade om att man på Jordbruksverket jobbar hårt för att förenkla alla de regler som styr en stor del av hästnäringen. 

- Regler får inte hämma, utan där måste vi modernisera. Men vi får inte heller ge avkall på kvalitén.

Stefan Johansson från Hästnäringens Nationella Stiftelse hade tips på hur man ska skapa hållbara, trygga och attraktiva hästjobb.

- Det gäller att ha ett kundperspektiv, att ha ett företag som sköts professionellt. Dessutom måste arbetsmiljön bli bättre och säkrare.

Marie Lundmark från Hästföretagarforum, Erica Lindberg från LRF, Ridsportförbundets vice ordförande Helena Carlsson och Anahita Arai från Södertälje Ridklubb pratade bland annat om hästföretagandets möjligheter, hur hästen utvecklar landsbygden och skapar integration. 

Agria avslutade hästriksdagen

Sist ut bland talarna var Agrias affärsområdeschef för Häst och Lantbruk, Stefan Fur, som bland annat pratade om ett av de bästa skyltfönstren för hästnäringen och ridsporten i Sverige.

- Vi är i världsklass på att ordna fina tävlingar, titta på Scandinavium och Friends. Utländska ryttare älskar att komma hit, i Sverige kan alla gå till en hästtävling! Och har ni sett några poliser på hästtävlingar? Jämför det med en hockeymatch.

Stefan Fur tog även upp frågan om konsumentköplagen, en lag som är omdiskuterad i hästvärlden.

- Ni politiker måste se över konsumentköplagen, så att det blir tryggt att köpa och sälja häst. 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg