Reflexer behövs redan i skymningen både för ryttare och häst

Det finns ingen lag eller särskilda krav på att du måste ha reflexer när du leder eller rider din häst under mörker, men det kan vara en billig livförsäkring då du och din häst syns på långt håll. Om du är ute och rider utan reflexer när det är mörkt kan du räkna med att hästen blir bländad av mötande trafik vilket kan göra även den mest trafiksäkra häst eller ponny otrygg och rädd. För bilföraren är det en obehaglig upplevelse att i sista stund upptäcka ett ekipage i vägkanten, och risken för olyckor är stor.

En vanlig ursäkt till att inte använda reflexer är att ”det inte är så mörkt ute”, eller att ”gatubelysningen gör att vi syns”. Men riktigt så enkelt är det inte. Skymningen faller snabbt och även om gatubelysningen gör att du själv ser, så syns du inte särskilt bra utan reflexer.  

- I mörker syns du i bästa fall 20 meter innan bilen passerar, om du saknar reflexer. Med reflexer syns du på ungefär 140 meters avstånd. Då hinner bilister att blända av, sakta in och hålla avstånd, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst hos Agria Djurförsäkring.

 

En checklista för reflexanvändning:

  • Tänk på att det kan börja skymma under ridturen och vara mörkt innan du hinner hem. Rider du ut på eftermiddagen - använd alltid reflexer om du är osäker på att du kommer hem innan skymningen.
  • Gör reflextestet! Håll upp en helt ny reflex bredvid en äldre. Lys med ficklampa på ca 4 meters avstånd. Om det inte är någon skillnad mellan reflexerna – behåll, annars byt ut!.
  • Fäst reflexer både på dig själv och hästen, till exempel en reflexväst till dig och benreflexer till hästen. Om du skulle ramla av eller hästen skulle komma lös, behöver ni båda synas.
  • Se till att ekipaget har reflexer som syns både framifrån, bakifrån och från sidan.
  • Om du måste prioritera – välj reflexer på hästens ben. Ljuset från bilens lyktor faller i marknivå, i synnerhet på nära håll. Dessutom gör hästens rörelser att reflexerna lättare upptäcks av bilister.

De flesta olyckorna sker med lösa hästar

För många är det en självklarhet att man bör ta på sig reflexer om man ska rida ut på kvällen, men vad många inte tänker på är att hästen kan slita sig och komma lös och att den då behöver reflexer för att synas. De flesta olyckor i trafiken sker med hästar som kommit lösa på något sätt – de har rymt från hagen, kastat av sin ryttare eller slitit sig på promenaden till och från hagen. Då spelar det ingen roll hur noga du varit med att sätta reflexer på din egen jacka, din häst syns helt enkelt inte för bilisterna utan dig.

Kom därför ihåg att utrusta både dig själv och hästen med reflexer även korta sträckor. En reflexgrimma och täcken med reflexer på kan göra stor skillnad för hästen, tipsar Mikael Theorén.

Idag finns många olika sorters reflexer att välja bland; benreflexer, täcken, grimmor, lampor, hjälmöverdrag, lysdioder med mera. Vår reflexbrösta som du ser på bilden nedan hittar du här