Veterinärens bästa tips vid hästköp

Sverige är Europas näst mest hästtäta land, ridsporten är Sveriges andra största sport och inte helt förvånande, väljer allt fler att köpa en egen häst. Här delar Agrias hästveterinär Charlie Lindberg med sig av sina råd.

Charlie Lindberg har jobbat som hästveterinär i över 40 år, och har utfört och granskat mängder av veterinärbesiktningar och införsäkringar av hästar i samband med försäljning. Han vet vad man ska tänka på inför hästköpet och hur man undviker dyrköpta misstag.

Få våra bästa tips och råd om hästköp
Ja tack, jag vill gärna få Agrias nyhetsbrev med erbjudanden och information.
Så behandlar vi personuppgifter

Du kan närsomhelst avregistrera dig från nyhetsbrevet genom att kontakta oss på telefon 0775-88 88 88 eller genom länken längst ner i nyhetsbrevet.

Hallå där, Charlie, vilka är dina bästa råd till en hästköpare?

- För det första – prova hästen! Köp inte en häst enkom på en fin video. Åk och prova hästen flera gånger, gärna i olika miljöer. Om du har för avsikt att rida ut i skogen på hästen – gör det även när du provar den för att se hur den reagerar. Det finns många hästar, särskilt importer, som aldrig gått utanför ridbana och ridhus.

- Jag rekommenderar också att du tar reda på hästens historik; hur är den uppfödd? Hur mycket går den ute i hagen? Hur brukar den ridas en vanlig vecka? Hur är den utbildad, av vem och hur har det gått? Har den tävlingsresultat? Titta i Tävlingsdatabasen! Om det är en valack – fråga när den kastrerades. Det kan påverka hur den till exempel beter sig i hagen med andra hästar. Ta också reda på hur hästen varit utfodrad, så att det inte blir för stora skillnader i foderstaten. Självklart ska du också fråga om hästen varit skadad, till exempel varit halt, haft kolik eller andra sjukdomar eller speciella beteenden. Ta reda på så mycket som möjligt!

Okej, hästen har en bra historik, jag gillar den både på banan och i skogen och vill köpa den. Vad gör jag nu?

- Be säljaren om hästens försäkringsnummer och säljarens personnummer, samt lov om att få ut skadehistoriken på hästen hos försäkringsbolaget. Då ser du om hästen varit skadad eller behandlad och när. Du kan också få reda på om hästen har reservationer och hur det påverkar försäkringen. Kanske har säljaren hästen lågt försäkrad och du vill förbättra både livvärde och veterinärvård. Låt det inte komma som en överraskning att det finns reservationer när du redan köpt och tagit hem hästen.

En veterinärbesiktning är en självklarhet, men hur ska jag gå till väga, hästen står ganska långt hemifrån?

- Prata med din hemmaveterinär och be honom eller henne att rekommendera en veterinär i området där hästen står. Det är alltid bra om din veterinär och den besiktande veterinären kan ha en kontakt om besiktningen visar något. Det bästa är om du som köpare kan vara med själv vid besiktningen.

Allt har gått bra, hästen är besiktad, betalad och på väg hem till mig. Vad ska jag tänka på nu?

- Ge hästen tid att acklimatisera sig. Det tar ett par månader innan den har vant sig vid sin nya miljö, vid dig och ditt sätt att hantera och rida hästen, vid stallets rutiner och mat, och inte minst vid sin nya utrustning. Det är ganska vanligt att hästar reagerar med muskelömhet, trötthet eller mer vakenhet de första månaderna i ny miljö. Det är fullt normalt – en häst är en levande individ, inte en maskin!