34 år och aldrig sjuk

Fjordingen Gossen är trots sin ålder frisk och pigg. Under sina år hos samma ägare har Gossen aldrig varit sjuk. 

I år firar Gossen 34 år på familjegården i Helsingborg. Gossen är född på gården och har spenderat hela sitt liv där med samma ägare. I dag är han pensionerad och spenderar mesta delen av dagarna ute i hagen.

Gossens första år

Familjen Jönsson, som bott på gården i många generationer beslutade sig för att skaffa häst när deras söner var små. Fjording var det självklara valet då en vän till familjen hade norska fjordhästar. En ras som var stark, uthållig och väldigt tålig stod också med på önskelistan. Familjevännen lånade ut sitt sto Lady som fick Gossen och bodde kvar på gården under lång tid. När mamma Lady kördes med vagn av familjen sprang Gossen glatt bredvid och det var ingen hemlighet att även han skulle bli inkörd så småningom.

Användningsområden

Rasen norsk fjordhäst har många användningsområden, precis som Gossen haft hos familjen Jönsson. Här har han blivit körd, riden och dragit lättare redskap. Kent Jönsson och hans fru och söner har tillsammans lärt Gossen allt han kan.

- Det har varit en hobby för oss i alla år, säger Kent.

Bästa kompisar

Att Gossen är mer än bara en häst för familjen framgår tydligt. Ordet kompis kommer upp flera gånger under intervjun.

- Gossen är min kompis, han kommer när jag ropar hans namn och han kan även ligga ner på kommando, berättar Kent.

Kent skrattar lite när han berättar att Gossen kan vara lite busig när det kommer nya människor och hälsar på. Han nafsar lite lätt på besökaren, gärna i armarna.

- Det kan han göra fortfarande, så busigheten finns kvar trots åldern.

Alltid frisk

Att Gossen är en häst med betydande ålder märks inte anmärkningsvärt på honom. Gossen galopperar glatt runt utan besvär. En lite slakare man och svårare att tugga hö är det enda som skulle kunna avslöja hans egentliga ålder. Men morötter och rödbetor som är hans favoritgodis knaprar han fortfarande med lätthet i sig.

- Han har fått lite svårare att äta så vi stödfordrar med betfor och pellets, men annars är han frisk och kry.

Hälsan verkar vara något som Gossen haft med sig hela livet. Inte en enda gång har han varit sjuk under sina trettiofyra år. Om det beror på gener, motion eller skötsel vet ingen, men Kent tror att det är en mix av alla delar, blandat med en stor dos kärlek såklart.

- Vi har försökt att ge bra foder, lagom motion och vila för att hålla Gossen så frisk och glad som möjligt, berättar Kent.

Gillar? 25 av 28 gillade, 4,5 i betyg