Agria har sedan många år tillbaka samarbetat med Länsförsäkringar för att skapa trygghet för hästar och människor på hästgårdar inom ramen för ”Säker hästverksamhet". Idag är runt ett tusental hästgårdar certifierade. Nu uppdateras konceptet för att ännu fler hästgårdar ska få hjälp med att minimera skador som hästen kan råka ut för i stallet, i boxen och i hagen, men också på ridbanan och i ridhuset.

– Det finns många fällor på en hästgård som kan skada hästen, ofta där man minst anar det. Nu vill vi hjälpa fler hästägare att med ökad kunskap, fysiska gårdsbesök och regelbunden återkoppling för att identifiera riskerna på just deras gårdar för att tillsammans minska skadorna, säger Mikael Theorén.

Minska traumatiska skador

Traumatiska skador står för en stor del av alla skador och hamnar på tredje plats över de vanligaste skadorna som hästar årligen drabbas av. Genom att säkra smått och stort på sin hästgård skapas en tryggare miljö för både hästar och människor.

– Man blir snabbt hemmablind och kanske inte ser riskerna, därför är det extra värdefullt att öka sin egen medvetenhet men också att få hjälp av nya ögon som är tränade i att upptäcka risker, säger Mikael Theorén.

Det kan handla om trasiga staket, dörrhandtag som sitter fel eller hårda krokar i stallgången som hästen kan fastna i. Godkända stall ska bland annat vara utrustade med korrekta elinstallationer, brandvarnare och tydliga nödutgångar.

Utbildningspaket om tre nivåer – premieras med lägre premie

Agria kommer att erbjuda hästägare med egna gårdar att delta i utbildningen Trygg hästgård på tre nivåer. Genom att genomgå nivå för nivå får hästägaren lägre försäkringspremier på sin djurförsäkring och sin gård i Länsförsäkringar, med en rabatt som gäller just för den aktuella nivån. Hästägaren ska bland annat gå igenom en självcheckningslista och ta del av utbildningsmaterialet. Vid en årlig uppföljning får hästägaren återkoppling med förslag på åtgärder utifrån eventuella skador.

Läs mer om ”Trygg hästgård” och intresseanmäl dig