Det var i februari 2021 som rapporter kom från en av de stora tävlingstourerna i Spanien – tävlingar som lockar hundratals ryttare från hela världen – om att flera hästar blivit svårt sjuka i EHV-1, ekvint herpesvirus. Viruset är mycket smittsamt och snart hade mängder av hästar insjuknat, 18 av dem tvingades avlivas.

Utbrottet ledde till att det internationella ridsportförbundet, FEI, stoppade alla tävlingar. Och när man återigen öppnade upp var det med nya, skärpta regler. Idag måste alla hästar som ska delta i en internationell tävling tempas tre dagar innan de reser till tävlingsplatsen och därefter tempas de två gånger dagligen, morgon och kväll, på plats. All data lämnas i en app, som gör att arrangören och FEI kan ha kontroll och snabbt upptäcka eventuella avvikelser. 

Obligatorisk tempkontroll

Agrias hästveterinär Karl-Henrik Heimdahl.De nya reglerna med obligatorisk tempkontroll har nu använts under cirka ett år och både Nicolai Jarløv, ordförande i veterinärkommissisonen för VM i danska Herning, och Agrias hästveterinär Karl-Henrik Heimdahl (bilden) som sitter med i kommissionen, tycker att systemet fungerar bra.

– Det viktiga är att reagera och agera snabbt om något inträffar. Tempkollen är det bästa sättet att hålla koll på så många hästar och upptäcka en eventuell smitta eller sjukdom tidigt, menar Nicolai Jarløv.

Han får medhåll av Karl-Henrik Heimdahl, som konstaterar att utbrottet i Spanien har fått en hel del konsekvenser i FEI:s veterinära regelverk för internationella tävlingar.

– Reglerna har skärpts upp betydligt, idag har man mycket bättre koll. Det har alltid funnits regler kring smittskydd på internationella tävlingar, men man har på sina håll varit rätt dålig på att implementera dem. Arrangören har kanske velat spara in på kostnader, men nu är alla med på att det här måste göras, det känns skönt att det ändå har blivit så.

Grundläggande regelverk

Alla internationella tävlingar som drivs av FEI har oavsett nivå samma grundläggande veterinära regelverk, men när det kommer upp på mästerskapsnivå blir fler veterinärer involverade. Man kan säga att det handlar om två grupper av veterinärer.

– Det är dels FEI Veterinary Commission, veterinärkommissionen där jag sitter med. Dels FEI Treating Veterinarians, de behandlande veterinärerna. Vår uppgift i kommissionen är mer administrativ och övervakande, vi behandlar inga hästar utan ska se till att incheckningen av hästarna fungerar och att allt rapporteras som det ska. Främst de tempkurvor som ryttarna har lämnat om hästarna inför tävlingarna, allt sådant sköts ju digitalt idag, berättar Karl-Henrik.

Den inledande veterinärbesiktningen, och även besiktningen inför den sista finaldagen för att se så att hästarna fortfarande är fräscha, är en av alla uppgifter som väntar. Det ska även ses till så att identifieringen går rätt till – att det är rätt häst som är på plats.

Måste godkänna alla behandlingar

– Vi övervakar även all typ av behandling som kan ske under tävlingarna. Inga hästar får utsättas för någon typ av veterinärmedicinsk behandling på plats utan att vi har okejat det. Det kan handla om en häst som har fastnat i något och rivit upp ett litet sår som kanske behöver sys med något stygn, då ska den ha bedövning till exempel. Och det är inte ovanligt att hästarna får hudutslag, vad får man då använda för att hjälpa hästarna som inte påverkar deras prestationsförmåga och räknas som dopning? Allt som veterinären vill göra med hästarna på plats ska gå genom oss.

Med över 700 hästar på plats finns det också hästar som blir ordentligt sjuka och behöver vård, något som även det ligger under veterinärkommissionens ansvar att godkänna. Mycket kan göras på plats, förutom större operationer. Då körs hästarna till ett närliggande djursjukhus.

– Vi behöver ha full kontroll på all typ av medicinering som sker ute i stallarna. Är det en häst som får en infektion och behöver antibiotika, då är det vår uppgift att titta på vilken typ av antibiotika den får och även rekommendera domarordföranden om hästen kan fortsätta tävlingen eller inte. Allt sådant är formaliserat under ett mästerskap, konstaterar Karl-Henrik.

Viktigt med öppenhet

Utöver veterinärerna som är på plats på uppdrag av FEI eller arrangören, så har de flesta nationer oftast även med sig egna landslagsveterinärer. Med så många personer inblandade är det viktigt med öppenhet, för att undvika att en eventuell smitta sprids.

– Det är det viktigaste för att kunna säkerställa hästarnas välfärd och förhindra ett smittoutbrott under ett så här stort mästerskap. Öppenhet, att man inte försöker mörka information. Alla har i sitt uppdrag, även ryttare och egna veterinärer, att informera om någon häst får feber eller visar andra symtom på sjukdom. Då måste vi få veta det, för att snabbt kunna implementera de förberedda rutinerna för att minska risken för ett mer allmänt utbrott, säger Karl-Henrik och fortsätter:

– Det har ibland tidigare mörkats, med det nya systemet med temperaturkurvor så minskar risken för att information döljs. Visst skulle man kunna ange falsk information, men risken för fusk och undanhållande av information minskar. Efter fjolårets EHV-utbrott är alla väldigt medveten om riskerna, och noga med att vara behjälpliga, menar han.

Idag finns också väl utarbetade anvisningar för hur man ska hantera en eventuell smitta och det finns möjligheter att på plats snabbt kunna avgöra vad det är hästen har drabbats av. Är det influensa, EHV-1 eller kanske temperaturhöjning av annan orsak som inte är särskilt smittsam?

Mycket arbete ligger bakom

Karl-Henrik Heimdahl gjorde sitt första VM i Stockholm 1990 och nu, 32 år senare, är han aktuell för ännu ett mästerskap. Arbetet är sig ganska likt från andra stora internationella tävlingar, men det blir betydligt mer uppståndelse kring allt.

– Det viktiga är att planera, här finns inte utrymme för att ta till egna speciallösningar utan vi ska ha en plan för alla möjliga scenarion. Arbetet startade i början av 2021 och vi har haft möten löpande under tiden. Det blir tätare nu och nu kommer vi ju mer in på detaljer, avslutar han.

VM avslutas med Agria Super Sunday

Agria är huvudsponsor till hoppningen under ECCO FEI World Championships i danska Herning. Agria Super Sunday avslutar det nio dagar långa mästerskapet den 14 augusti, det är dagen då den individuella hoppningen avgörs. Kan Sverige hoppa hem ännu en mästerskapsmedalj?

Här kan du ta en titt på tävlingsplatsen i Herning: