Att vara ryttare och inse att man inte passar ihop med sin häst kan vara jobbigt att erkänna. Det behöver inte betyda att man är en dålig ryttare. I vissa fall finns det helt enkelt inte någon bra kemi och hästen kanske inte känner sig bekväm med ryttarens hjälper. I vissa fall kan det leda till stress och spänningar som vidare kan leda till olika typer av problem. Ibland börjar hästen bete sig så illa att man börjar leta fysiska fel.

Tyvärr är de många hästar som avlivas i onödan. Allt för ofta på grund av diffusa diagnoser som de i många fall skulle blir bra ifrån vid ett miljöombyte eller byte av ryttare. När man köper en ny häst kan man inte räkna med att det ska kännas perfekt på en gång men det är ändå viktigt att rannsaka sig själv och förstå var problemet ligger om det inte skulle fungera. Kristian von Krusenstierna och Eva Karin Oscarsson delar med sig av sina erfarenheter och ger råd kring val av häst och träning. 

Kristian von Krusenstierna

Landslagsryttare och B-tränare i dressyr

Har du haft en häst som av någon anledning har varit besvärlig i ridningen?

– Ja, jag hade en häst som alltid protesterade när vi skulle göra piruetter till höger och när vi skulle rida förbi ytterdörren i vänster varv. När den hästen senare var utbildad Grand Prix och var stark nog för sina uppgifter så var han den mest arbetsvilliga hästen jag haft. Jag undvek fajter och såg till att bygga upp högersidan på den hästen tills den blev mer liksidig och därmed nöjd själv!

Har du någonsin haft en häst som du upplevde inte passade dig?

– Absolut! En häst jag tidigare ägde hade problem med ryggen och var samtidigt mycket spänd och nervös, framförallt med mig på ryggen. Det var en fin häst men inte så bra för min egen del. Den hästen trivdes bättre med mindre krav och med enbart en person som red och tog hand om den. Eftersom den inte passade mig sålde jag den och idag fungerar den väldigt bra på en lägre nivå och har inga problem med ryggen.

Hur hanterar du hästar som protesterar under ridning?

– En häst måste alltid jobbas på ett korrekt sätt. Det finns många orsaker till varför hästen ibland kan protestera mot arbetet. Oavsett om den har en förändring i ryggen eller inte kan den i perioder vara öm eller trött i den. Vi vet själva hur våra axlar och ryggar kan ta skada av olika vardagliga händelser. Vi ryttare måste vara noga med att lära känna våra hästar och kunna se orsaken till problemen. Jag brukar alltid se om det finns en röd tråd när en häst protesterar. Är det alltid i ena varvet? Är det alltid vid en viss rörelse och på vilket sätt reagerar den då? Är det på samma sätt varje gång? Hur reagerar jag själv i den situationen? Tappar jag balansen och tycker hästen att jag är obehaglig då? En häst kan protestera och enkelt utveckla ett beteendemönster när ryttaren kräver någonting som upplevs jobbigt för hästen. Det behöver inte betyda att hästen har ont, men ibland kommer man till det läge där reaktionen är påtaglig och det finns en ömmande rygg eller liknande som gör att ridningen måste upphöra för en period.

Vad bör man göra med häst som inte ska ridas på grund av till exempel ryggproblem?

– Under dessa perioder måste hästen arbetas. Det finns människor som har ryggproblem och vilar varje gång det gör ont. Det som händer då är att problemen kommer tillbaka regelbundet. Om den personen istället tränar upp sin kropp för att klara det vardagliga arbetet så försvinner ryggproblemen. Samma gäller hästen. Ingen vila utan arbete! Själv använder jag mycket tömkörning för att bygga upp ryggarna på mina hästar. Om det har funnits ett problem med ryggen på en häst så kan jag se och känna skillnad efter bara cirka sju dagars tömkörning.

Har du några tips till ryttare som har problem med sin häst?

– Generellt så tror jag att ryttare vill se snabba resultat. Om man tar sig tid att lära sig bra ridning och till exempel att tömköra. Då har man många bra verktyg att använda sig av vid uppbyggandet av hästen. Det är viktigt att vi satsar på rätt häst till rätt ryttare. Alla hästar och ryttare vill inte rida Grand Prix. Jag blir olycklig av att träna en häst för Grand Prix som inte har kapacitet för svår dressyr. Hästen blir också olycklig om den tränas för högre klasser än den har kapacitet för.

Några konkreta tips oavsett om du har problem med din häst eller inte är:

  • Lär känna sin häst
  • Ta hjälp av bra tränare
  • Se helheten. Se både hästen med och utan sadel i arbete
  • Variera arbetet; kondition, styrka, motivation, teknik, balans
  • Jobba långsiktigt. Ge inte upp för tidigt, stora muskler tar lång tid att bygga upp.

Eva Karin Oscarsson

Dressyrryttare och A-tränare i dressyr

Har du haft en häst som av någon anledning har varit besvärlig i ridningen?

– Ja, jag har jobbat med en del knepiga hästar. Självklart har jag också sålt vissa hästar som inte har passat mig av olika anledningar. När man märker att hästen inte räcker till den nivån som var tanken så finns det ingen anledning att fortsätta. Den hästen kommer må bättre av att bli riden av en ryttare som vill rida på den nivån hästen har kapacitet till.

Vad bör man tänka på när man ska köpa häst, bortsett från det veterinära?

– Ta hjälp av en erfaren tränare med många års erfarenhet. När man letar häst är det lätt att bli förblindad av en häst som är fin - att hästen är snygg räcker inte. Det finns många aspekter att tänka på och därför är det viktigt att ha med en kunnig och erfaren tränare. Med ett "kunnigt öga" kan man lättare se tecken på olika brister hos hästen som skulle kunna bli problem beroende på vad ryttarens brister är. Prova gärna många olika hästar för att se vilken typ av häst som gagnar din ridning bäst. Rätt häst åt rätt ryttare!

Är det något speciellt tips du vill ge när man väl har hittat en häst som känns rätt?

– Jag skulle säga att det även här är oerhört viktigt att ta hjälp av en erfaren tränare så att man får en bra start med sin häst. För en hållbar häst är det av största vikt att hästen är lösgjord och rids i balans. Tänk också på att en häst som rids rakriktad belastas jämnare. Jag tror att en del skador aldrig behöver inträffa om man lägger mer vikt på en korrekt ridning. En häst i balans som är lösgjord har inga spänningar som i sin tur kan leda till skador. Det är klart att hältor och andra skador ändå kan uppstå men kan man försöka förebygga så är det bäst.

Vad ska man göra om ridningen inte fungerar som man tänkt sig?

– Man måste ge sig själv och sin häst tid att "hitta varandra". Det kan inte vara perfekt från början så ha inte för höga krav på sig själv eller sin häst. Ett tips är att variera träningen. Oavsett vad ens inriktning är, så mår både ryttare och häst bra av omväxlande ridning. Även en skogshäst mår bra av några dressyrpass och dressyrhästen mår bra av att komma ut i skogen eller ta några skutt då och då.

Om det ändå inte fungerar mellan mig och min nya häst?

– Åter igen. Ge det tid! Det kan inte vara perfekt på en gång. Man ska inte ge upp för lätt och avfärda häst på häst för att det inte funkar direkt. Ta hjälp av en erfaren tränare. Om det ändå inte blir bättre och du tillsammans med din tränare känner att det inte är rätt häst för dig, måste man kanske inse att det bästa för er båda är att gå skilda vägar. Alla äktenskap fungerar inte, ibland är skilsmässa den rätta lösningen.