Område: Häst Om Hästforskning

Forskaren Åsa Gelinder Viklund och hennes häst Alexzandro.

Forskningsprojekt för morgondagens hållbara hästar

En genomtänkt och ansvarsfull avel är grunden till morgondagens hållbara hästar. SLU-forskaren Åsa Gelinder Viklund är en av dem som i år fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning, för att i sitt projekt titta närmare på hur uppfödare kan förbättra aveln.

Nyfiket föl i hage med sin mamma.

Ny hästforskning 2024: Hållbar avel, EHV-1 och hältdiagnostik

Sedan 1938 stödjer Agria forskning om hästars hälsa, genom att avsätta en del av premieintäkten. Agria forskningsfonds bidrag till Stiftelsen Hästforskning blir i år två miljoner kronor – som långsiktigt ska främja förbättrad djurhälsa och hästvälfärd.

Forskaren och veterinären Marie Rhodin undersöker en häst.

Forskning: Är halta unghästar halta, eller inte?

Marie Rhodin, en av Sveriges främsta forskare inom ortopedi och klinisk biomekanik på häst, levererar det ena spännande forskningsresultatet efter det andra. Eftersom just hältor är den vanligaste diagnosen bland hästar stödjer Agria flera av projekten i samarbete med Stiftelsen Hästforskning. 

Kollage: Till vänster en hov som mäts med durometer, till höger en travhäst på tävling.

Barfota ökar prestationen – men är inte för alla hästar

Tillsammans med ett forskarteam vid SLU valde professor Anna Jansson att fördjupa sig i hur prestationsförmågan hos travhästar påverkades av att tävla utan skor. Forskarna undersökte även vad som kännetecknar hoven när hästen kan gå barfota jämfört med när den behöver skos. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning, som Agria årligen bidrar till.

Peder Fredricson till häst under ridtesterna på Grevlundagården.

Viktigaste forskningsfynden från barfotastudien

Vad är det som händer i hoven när hästen är oskodd? Professor Lars Roepstorff och teamet bakom den så kallade "barfotastudien" kan konstatera fyra områden som kan ha en direkt påverkan på hästens hållbarhet och prestation. Forskningsstudien är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Agria Djurförsäkring.

Två hästekipage som rider ut i naturen.

Forskaren: Så blir du en bra människa för din häst

Vad avgör om hästen trivs med oss och går det att fördjupa relationen häst–människa? Vi frågar Elke Hartmann, docent i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som forskar på hästars behov och beteenden.

Kvinna borstar en brun häst i stallgången.

Ny hästforskning 2023: Astma, arbetskläder och spolmask

Tillsammans med Agria Djurförsäkring beviljar Stiftelsen Hästforskning nu medel till tre nya spännande forskningsprojekt inför 2023. Agrias bidrag står för 2 miljoner svenska kronor. Projekten kommer att fördjupa sig i att mäta det tunga stalljobbet med hjälp av smarta arbetskläder, om nya biomarkörer kan underlätta diagnosen av astma, samt undersöka om spolmasklarver kan orsaka sänkt prestation hos unga travhästar.

Marie Rhodin, veterinär och forskare vid SLU.

Modern teknik hittar hälta hos islandshästar – svårare i tölt

Precis som andra hästraser drabbas islandshästar av hälta och behöver då söka hjälp hos veterinär. Här kan det bli problem att hitta orsaken till hältan eftersom det saknas vissa grundläggande kunskaper om hur islandshästar rör sig i olika gångarter. I ett av de projekt som tilldelats medel från Stiftelsen Hästforskning, där Agrias forskningsbidrag ingår, har Marie Rhodin och hennes team utvecklat metoder för att lättare upptäcka hälta hos islandshästar i olika gångarter.

Peder Fredricson till häst under ridtesterna på Grevlundagården.

”Det vi ser är att barfotahoven tillåter mer rörelse”

Under snart ett år har professor Lars Roepstorff och hans team från Sveriges lantbruksuniversitet, i samarbete med Agria, arbetat med projektet ”En studie kring rörelser och krafter med och utan skor”. Empiriska ridtester, djupintervjuer och en första analysfas har genomförts – under en pressträff på VM i danska Herning presenterades de första resultaten.

Hästflock på bete.

Trygg övergång från vinterutfodring till grönbete

För hästar kan det vara riskfyllt att släppas direkt på grönbete från vinterns stallutfodring. Frågan är hur övergången från stall till bete ska se ut för att minska risken för sjukdomar som kolik och fång? Detta har undersökts i en färsk studie, som genomfördes med hjälp av medel från Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond.

1 / 2